Vakarienei nusiperki krūvelę krapų, šiek tiek jų sunaudoji, o likusius padedi į šaldytuvą. Po kelių dienų randi nuvytusius, pageltusius žalumynus, kuriuos belieka išmesti. Tačiau tam yra genialus sprendimas. Tai užtrunka minutę ir reikalauja dviejų dalykų, kurie yra kiekvienoje virtuvėje. Dabar žalumynai išlieka švieži, tarsi ką tik būtų iš daržo, 3–4 savaites!
Kokia paslaptis? Ji paprasta. Kaip gėlėms vazoje, žalumynams reikia vandens. Tačiau šaldytuve drėgmė greitai išgaruoja, o lapai išdžiūsta. Jei paliksite žalumynus maišelyje, jie tiesiog supus. Reikia kompromiso – nuolatinės prieigos prie drėgmės ir apsaugos nuo oro. Ir štai kaip tai veikia.
Neįprastas šaldytuvo dizainas: stiklainis, stiklinė ir vanduo
Tai gali atrodyti kaip keistas kulinarinis ritualas, bet patikinu jus, jis veikia be priekaištų.
Ko reikia:
- Švarus stiklinis indelis (0,5 arba 1 litro, priklausomai nuo kekės dydžio)
- Šūvio stiklinė arba maža stiklinė
- Vanduo (pageidautina šaltas)
- Krūva žalumynų (pavyzdžiui, petražolės, krapai, kalendra, svogūnų laiškai)
Žingsnis po žingsnio vadovas:
- Paruoškite žalumynus. Jei jie nauji, galite juos lengvai nuplauti ir nukratyti vandens perteklių. Jei žalumynai per šlapi, geriau juos nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Ant stalo pastatykite „sistemą”. Padėkite stiklinę ir įpilkite į ją vandens. Ant stiklinės uždėkite stiklainio dangtelį (taip, įprastą metalinį dangtelį). Jis tarnaus kaip platforma.
- Sudėkite žalumynus. Atsargiai uždėkite žalumynų ryšulėlį stiebais žemyn tiesiai ant dangtelio, kad jis būtų virš stiklinės su vandeniu.
- Uždenkite stiklainiu. Dabar stiklainiu uždenkite visą šią „puokštę” kaip gaubtu.
- Apverskite konstrukciją. Svarbiausias žingsnis! Atsargiai, laikydami stiklainį ir dangtelį, apverskite visą konstrukciją. Stiklinė bus stiklainio viduje, o žalumynų stiebai bus panirę į vandenį. Sandariai užsukite dangtelį ant stiklainio.
- Įdėkite į šaldytuvą! Padėkite savo sandarų „šiltnamį” šaldytuvo durelėse arba ant lentynos.
Kodėl tai veikia?
Viskas neįtikėtinai paprasta:
- Stiebai visada yra vandenyje. Žalumynai nuolat „geria”, išlieka elastingi ir sultingi.
- Stiklainis sukuria optimalų mikroklimatą. Viduje palaikoma didelė drėgmė, kuri neleidžia gležniems lapams išdžiūti ir nuvysti. Tuo pačiu metu sandarumas neleidžia pašaliniams kvapams iš šaldytuvo prasiskverbti į petražoles.
- Šaldytuvo vėsumas sulėtina vytimo procesą.
Dėl to jūsų virtuvėje įsigysite mini šiltnamį. Žalumynai nepūva, nedžiūsta ir išlieka švieži kelias savaites. Nebereikės švaistyti pinigų ir dažnai pirkti naują krapų ryšulėlį.
Šis triukas tikrai pakeitė mano kulinarinę erdvę. Išbandykite ir jūs!