Konservuotų agurkų skonis labai priklauso nuo druskos ir cukraus proporcijų, dedamų į stiklainį. Yra idealios proporcijos, kurios užtikrina, kad agurkai išliks traškūs ir tiesiog neprilygstami.
Kiek druskos ir cukraus dėti į agurkų stiklainius
Konservuojant agurkus, į kiekvieną litrą sūrymo reikia dėti 2 valgomuosius šaukštus druskos ir tiek pat cukraus. Druska veikia kaip konservantas, o cukrus pagerina marinuotų agurkų skonį.
Tai idealios proporcijos. Jei agurkai didesni, naudojamas šiek tiek stipresnis sūrymas, kad jie išsilaikytų ilgiau nei lengvai sūdyti agurkai, kuriuose druskos dedama mažiau.
Norėdami nustatyti, kiek druskos reikia, atsižvelkite į agurkų dydį. Trumpesniems nei 8 cm agurkams reikės 7 % druskos tirpalo. Vidutinio dydžio agurkams (8–10 cm) – 8 %, o dideliems (daugiau nei 10 cm) – 9 %.
Kiek druskos ir cukraus dėti į agurkų stiklainius
3 litrų stiklainiui agurkų paprastai reikia apie 1,5 litro vandens ir 80–85 g druskos. Naudokite tik rupią akmens druską be jokių priemaišų – smulki ar joduota druska netinka.
Marinavimui būtinas actas, o cukrus pagreitina fermentaciją. Naudokite 9 % stiprumo actą. Į 1 litro stiklainį įpilkite 1,5 valgomojo šaukšto acto. Jei naudojate acto esenciją (paprastai 70 %), ją praskieskite vandeniu santykiu 1:8 ir tik tada pilkite į sūrymą.
Kiekvienam kilogramui agurkų rekomenduojama dėti 10 g cukraus. Prieskoniai taip pat labai svarbūs konservavimui. Į stiklainį būtinai įdėkite krapų žiedynų, krienų lapų ir česnako skiltelių. Taip pat tinka serbentų, vyšnių ar net ąžuolo lapai.
Iš prieskonių galite rinktis peletrūną, petražoles, salierus, čiobrelius, garstyčių sėklas ar lauro lapus. Prieskonių kiekis neturėtų viršyti 5 % agurkų svorio. Česnako dėkite apie 15 g vienam agurkų kilogramui.