Prekybos centruose ir turguose vis dažniau galime įsigyti vadinamąją „vandeninę” arba „vandens prisodrintą” mėsą. Gamintojai gan dažnai „pripumpuoja” mėsą vandeniu, kartu su fosfatais ar kitomis cheminėmis priemaišomis. Sužinokite paprastus požymius, kurie padės nešvaistyti pinigų ir išsirinkti kokybišką mėsą.
Kaip parduotuvėje išsirinkti kokybišką mėsą
Įžengus į turgų ar prekybos centrą, lentynos – pilnos gražiausios mėsos. Ji atrodo šviežia, blizganti ir sukelianti apetitą. Tačiau neretai tokia mėsa būna pripildyta priedų, kurie dirbtinai padidina svorį ir išlaiko šviežumo išvaizdą, tačiau jokios naudos organizmui neteikia.
Negana to, už tokį produktą permokate, o kepdami namuose gaunate ne kvapnų patiekalą, o garus ir balą keptuvėje. Viso to galima išvengti, išmokus atskirti natūralią mėsą nuo „dirbtinės“.
Kaip atpažinti „vandeninę“ mėsą perkant
- Tekstūra ir spalva. Natūrali mėsa turi tankius pluoštus ir vienodą atspalvį. Jei mėsa atrodo per šlapia, nuo jos paviršiaus laša drumstas skystis arba spalva yra nenatūraliai ryški, verta būti atsargiems.
- Paspaudimas pirštu. Kokybiškoje mėsoje įdubimas greitai išsilygina. „Vandeninėje“ mėsoje įdubimas gali likti, nes tarp pluoštų kaupiasi drėgmė.
- Kvapas. Šviežia mėsa turi lengvą, natūralų aromatą. Jei užuodžiate rūgštų ar cheminį kvapą, geriau tokios mėsos nepirkti.
Paprasti patikrinimo būdai namuose
Kartais parduotuvėje sunku galutinai įvertinti mėsos kokybę, tačiau namuose viskas tampa aišku. Štai keli greiti būdai:
- Kepant. Natūrali mėsa išskiria nedidelį kiekį sulčių, o „vandeninė“ mėsa kepdama išleidžia daug skysčio, kuris keptuvėje tiesiog užverda.
- Verdant. Jei po kelių minučių vanduo tampa drumstas ir viršuje susidaro daug putų, tai rodo, kad mėsoje yra papildomų priemaišų.
- Pjaustant. Kokybiškoje mėsoje matoma tanki, vientisa struktūra, o „dirbtinėje“ mėsoje gali būti pastebimos mažos vandens „kišenės“.
Kodėl svarbu būti sąmoningam
Už pripildytą vandeniu mėsą ne tik permokate, bet ir gaunate patiekalą be tikro skonio ar aromato. Be to, cheminės priemaišos kartais gali sukelti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas. Rinkdamiesi kokybišką mėsą, saugote savo sveikatą ir mėgaujatės tikru jos skoniu.
Dabar, žinodami šiuos paprastus požymius, galėsite per minutę atskirti natūralią mėsą nuo „dirbtinės“. Kiekvieną kartą pirkdami būsite tikri: namuose jūsų laukia ne nusivylimas, o skanus ir maistingas patiekalas.