Kaip man patiko lankytis pas močiutę. Tie namai, sodas, rūpestingos rankos ir švelnus žvilgsnis mane labai traukė. Visus savaitgalius ir šventes praleisdavau pas senelius. Žinoma, močiutė mane nuostabiai maitino.
Ypač prisimenu mūsų bendrus arbatos vakarėlius
Močiutė iškepdavo pyragą, užsiplikydavo savo arbatos ir mes visi sėdėdavome kartu ir gerdavome arbatą. Pilstydavome arbatą iš arbatinuko į stiklines. Tai šilčiausi mano prisiminimai.
O kokia skani buvo močiutės arbata. Atrodė, nieko neįprasto: arbata iš pakelio ir žiupsnelis mėtų. Bet šis gėrimas buvo kaip nektaras. Ir kas keisčiausia: namuose mama arbatą ruošdavo tokiu pačiu būdu. Bet skonis nebuvo toks pats.
Kai paaugau, paklausiau močiutės, kokia jos paslaptis. Paaiškėjo, kad ji į arbatą įdėdavo vieną netikėtą ingredientą. Dabar papasakosiu, koks jis buvo.
Močiutė daugelį metų dirbo valgykloje. Ji taip pat išgyveno pokario metus, kai maisto atsargos buvo ribotos. Tad virėjai griebėsi visokių gudrybių, kad dirbančius žmones pamaitintų sočiai ir, svarbiausia, skaniai.
Arbata jiems buvo tiekiama ribotais kiekiais. Arbata būdavo „tuščia”: be skonio, be kvapo, be spalvos. Taigi virėjai sugalvojo į arbatą įberti truputį valgomosios sodos ir šiek tiek cukraus.
Jei naudojate nekokybišką arbatą arba tiesiog norite pagerinti įprastos arbatos skonį, ši paslaptis gali būti naudinga.
Cukrus tarnavo kaip skonio stipriklis, o soda, dėl savo gebėjimo suminkštinti vandenį ir neutralizuoti rūgštis, suteikė arbatai sodresnio skonio ir spalvos. Net ir užplikius nedideliu kiekiu arbatos, ji tapdavo kvapni ir sodri. Ji nebuvo labai rūgšti, o kartumas išnykdavo.
Kaip užplikyti arbatą su soda
- Pirmiausia arbatinuką užplikykite verdančiu vandeniu
- Į šiltą arbatinuką įberkite 1–2 arbatinius šaukštelius arbatos (geriausia naudoti stambialapę)
- Įberkite 1 arbatinį šaukštelį cukraus
- Pridėkite kepimo sodos – labai nedaug, tiesiog ant peilio galiuko
- Užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu (apie 85-90°C)
- Palikite užsitraukti 5–7 minutes
Galite pridėti žiupsnelį džiovintų mėtų pagal skonį.
Svarbu: Kepimo sodos reikia naudoti labai saikingai – per didelis kiekis gali sugadinti skonį ir sukelti virškinimo nesklandumų. Taip pat verta prisiminti, kad reguliarus didelio kiekio sodos vartojimas nėra rekomenduojamas sveikatai.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.