Bananai yra idealūs lengvi pusryčiai arba užkandis, tačiau jie yra vieni dažniausiai virtuvėse išmetamų maisto produktų – dauguma žmonių juos laiko neteisingai. Ekspertė atskleidė, kad bananus reikėtų laikyti atokiau nuo vaisių dubenėlių, nes dėl to jie greitai paruduoja ir suminkštėja.
Mandy Applegate, ekspertė iš „Two City Vegans”, paaiškino: „Vaisių dubuo yra viena blogiausių vietų bananams laikyti, nes daugelis kitų vaisių, pavyzdžiui, obuoliai ir persikai, taip pat išskiria etileno dujas. Laikant bananus atokiau nuo kitų vaisių, išvengiama grandininės pernokimo reakcijos.”
Kodėl bananai greitai noksta
Tokie vaisiai kaip bananai, obuoliai ar persikai išskiria natūralų junginį, vadinamą etileno dujomis, kurios nokina vaisius, todėl jie tampa minkšti ir pakankamai skanūs vartoti.
Kai ore susikaupia per daug etileno dujų, vaisiai greitai noksta ir greitai tampa pernokę.
Bananai yra jautrūs etilenui, nors ir gamina didelius jo kiekius, todėl norint išlaikyti vaisių šviežumą, patartina juos išimti iš vaisių dubens ir laikyti atskirai ant virtuvės stalviršio. Tiesiog laikykite bananus atokiau nuo kitų vaisių ir bet kokių šilumos šaltinių, tokių kaip oro keptuvė ar orkaitė, kurie turėtų išsaugoti jų šviežumą.
Kaip prailginti bananų šviežumą
Vis dėlto, jei norite, kad bananai išsilaikytų gerokai ilgiau, patartina visiškai sulėtinti etileno gamybą naudojant maistinę plėvelę.
Mandy paaiškino: „Bananų kotelių įvyniojimas į maistinę plėvelę efektyviai sulėtina kambario temperatūroje vykstantį nokimo procesą. Koteliai išskiria etileno dujas, todėl juos uždengus dujos sulaikomos.”
„Šis paprastas būdas gali ilgiau išlaikyti kambario temperatūros bananus tvirtus ir geltonus. Vos nedidelis maistinės plėvelės gabalėlis gali labai prailginti bananų galiojimo laiką.”
Bananai iš savo kotelių išskiria etileno dujas, todėl uždengus juos maistine plėvele arba aliuminio folija, etileno dujos nepatenka į atmosferą.
Praktiniai patarimai:
- Išimkite bananus iš vaisių dubens
- Laikykite juos atokiau nuo šilumos šaltinių
- Uždenkite jų kotelius maistine plėvele ar folija
- Taip bananai turėtų išlikti švieži iki 10-14 dienų ilgiau nei įprastai
Papildomi patarimai bananų laikymui:
- Neperkokę žali bananai geriau noksta kambario temperatūroje
- Jau prinokusius bananus galima laikyti šaldytuve (oda patamsės, bet vidus išliks geras)
- Pernokusius bananus galima užšaldyti ir naudoti kokteilams ar kepiniams
- Niekada nelaikykite bananų plastikiniuose maišeliuose – jiems reikia oro cirkuliacijos