Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Sausos kiaulienos šoninės / lašinių ambasadorius: slaptas priedas ir delikatesas tampa „stebuklingu“

Sausai sūdyta šoninė
4 min. skaitymo

Kas būtų pagalvojęs, kad produktas, kadaise laikytas kenksmingu, dabar giriamas dėl turtingo sveikųjų riebalų – omega-3, -6 ir -9 – kiekio? Kalbame apie kiaulienos šoninę / lašinius. Šis receptas išmokys, kaip pasirinkti, paruošti ir sūdyti šoninę / lašinius sausu būdu stiklainyje, kad ji išliktų šviežia, kvapni ir burnoje tirpstanti.

Kiaulienos šoninės / lašinių pasirinkimas: skonio raktas

Norint gauti tobulą rezultatą, rinkitės kokybišką šoninę / lašinius iš patikimų šaltinių, pvz., ekologiškų ūkių. Geriausia:

  • Storis: 5–7 cm, iš šoninės kiaulės dalies.
  • Išvaizda: Sniego baltumo riebalai su plonais mėsos sluoksniais, be geltonumo, su minkšta, lengvai atsiskiriančia odele.
  • Kvapas: Subtilus, šiek tiek saldus – šviežumo požymis. Aitrus kvapas rodo prastą kokybę.
  • Patarimas: Šoninė / lašiniai iš jaunų kiaulių (iki 1 metų) būna švelnesnė. Jei oda prideginta šiaudais, tai prideda aromato.

Šoninėje / lašiniuose esantys mononesotieji riebalai, panašūs į alyvuogių aliejų, gali padėti reguliuoti cholesterolį, tačiau vartokite saikingai, ypač jei turite širdies problemų.

Paruošimo etapai

  1. Valymas: Nuplaukite šoninę / lašinius šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pašalinkite nereikalingas venas ar plėves, palikdami odelę dėl skonio.
  2. Pjovimas: Supjaustykite šoninę / lašinius 5–7 cm gabalais (apie 1–1,5 kg iš viso) – taip lengviau sūdyti ir laikyti.
  3. Įpjovos: Padarykite skersines įpjovas (apie 1 cm gylio), kad prieskoniai giliau įsigertų.

Sūdyti lašiniai šaldiklyje

Sausas sūdymas: slaptas receptas

Sausas sūdymas išlaiko šoninės / lašinių sultingumą ir natūralų skonį, skirtingai nei sūrymas, kuriame ji gali tapti per minkšta. Druska ir prieskoniai įtrinami tiesiai, sukurdami „stebuklingą“ tekstūrą ir aromatą.

Ingredientai (1 kg šoninės / lašinių):

  • 200–250 g grubios jūros arba valgomosios druskos
  • 5–6 česnako skiltelės (plonai supjaustytos)
  • 3–4 lauro lapai (sulaužyti)
  • Prieskoniai pagal skonį: juodieji pipirai, raudonoji paprika, kmynai ar džiovinti krapai (apie 1 arb. šaukštelis kiekvieno)

Žingsniai:

  1. Įtrynimas: Į įpjovas įkiškite česnako griežinėlius ir lauro lapo gabalėlius. Gausiai įtrinkite šoninę / lašinius druska (apie 1 valg. šaukštą 100 g) ir prieskoniais.
  2. Sluoksniavimas stiklainyje: Sterilizuokite stiklainį (10 min. verdančiame vandenyje arba 150 °C orkaitėje). Sudėkite šoninę / lašinius sluoksniais, tarp jų barstydami druską ir prieskonius. Viršų uždenkite 1 cm druskos sluoksniu.
  3. Laikymas: Sandariai uždarykite stiklainį ir laikykite šaldytuve +4–+8 °C temperatūroje 7–10 dienų. Ilgesnis sūdymas (2–3 savaitės) sustiprina skonį.

Patarimas: Sausas sūdymas išsaugo šoninės / lašinių tekstūrą ir leidžia prieskoniams giliai įsiskverbti, skirtingai nei sūrymas (1 kg druskos 5 l vandens), kuris gali padaryti šoninę / lašinius vandeningą.

Kiek laiko sūdyti ir laikyti?

  • Sūdymas: 7–14 dienų šaldytuve, kol druska įsigers. Šoninė / lašiniai taps sultingi, nes druska ištraukia drėgmę, kuri vėliau sugrįžta.
  • Laikymas: Šaldytuve stiklainyje – iki 3 mėnesių. Užšaldykite iki 6 mėnesių. Prieš valgant nuplaukite druskos perteklių.

Nauda ir pateikimas

Sausai sūdyta šoninė / lašiniai – ne tik skanus, bet ir maistingas užkandis, turintis omega riebalų, naudingų širdžiai (saikingai vartojant, 20–30 g per dieną). Patiekite plonai pjaustytą su juoda duona, svogūnais ar česnaku. Norite gurmaniško posūkio? Įtrinkite šoninę / lašinius medumi ar žolelėmis prieš sūdymą – tai „stebuklingas“ priedas!

Išvada

Paprastas būdas paversti kasdienį produktą delikatesu. Rinkitės kokybišką šoninę / lašinius, laikykitės paruošimo žingsnių, ir jūsų stalas bus papuoštas kvapniu, burnoje tirpstančiu užkandžiu. Šis receptas taps jūsų virtuvės pasididžiavimu – išbandykite jau dabar!

Svarbu: šoninę / lašinius reikėtų valgyti saikingai!

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.