Buvusi Amerikos televizijos laidos „Top Chef” šefė Sarah Bradley pademonstravo paprastą, bet veiksmingą virtuvės saugos patarimą. Ji rekomenduoja pjaustant kietą sūrį naudoti virtuvinį rankšluostį, kad apsaugotumėte delnus nuo peilio. Šis patarimas taip pat taikomas saugiai pjaustant kitus kietus maisto produktus.
Savo „Instagram” paskyroje šefė pademonstravo, kaip tinkamai ir saugiai pjaustyti kietąjį sūrį. Ji rekomenduoja naudoti dantytą duonos peilį. Dėl didesnio saugumo, pjaustant abiem rankomis, aštrų peilio galiuką laikykite per rankšluostį.
Ji taip pat sakė mačiusi, kaip žmonės dažnai įsipjauna rankas į peilius, bandydami pjaustyti kietą sūrio gabalą įprastu virtuviniu peiliu. Štai kodėl sūrį ir kitus kietus maisto produktus geriausia pjaustyti dantytu peiliu, o ašmenis laikyti per rankšluostį. Jei peilis paslys, jis atsitrenks į rankšluostį, o ne į delną. Sūrį geriausia pjaustyti sklandžiais, siūbuojančiais judesiais, pasitelkiant kūno svorį.
Komentare ji pasidalijo, kad šių gudrybių jie moko pradedančiuosius savo virtuvėje. Ji sako, kad pjaustant kietus vaisius ar daržoves, pavyzdžiui, avokadus, taip pat geriausia naudoti rankšluostį.
Papildomi saugaus pjaustymo patarimai:
- Stabilizuokite sūrį – padėkite jį ant neslystančio paviršiaus arba pjaustymo lentelės
- Naudokite tinkamus įrankius – dantytas peilis arba specialus sūrio peilis
- Pjaukite nuo savęs – visada nukreipkite peilio ašmenis nuo kūno
- Nelaikykite pirštų per arti peilio – naudokite „kačiuko letenos” techniką
- Pašildykite peilį – šiltas peilis lengviau pjauna kietą sūrį (galite pamerkti į karštą vandenį)
Alternatyvūs būdai:
- Naudokite sūrio pjaustyklę su viela
- Naudokite elektrinį sūrio pjaustytuvą
- Palaikykite sūrį kambario temperatūroje 15-20 minučių prieš pjaustydami
Svarbu: Jei nesate tikri dėl savo įgūdžių ar saugumo, geriau rinktis jau supjaustytą sūrį arba paprašyti pagalbos.