Ruduo – puikus metas užsitikrinti gausų derlių visai žiemai ir pavasariui. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet, svarbiausia, galėsite mėgautis gardžiais savo produktais. Nesvarbu, ar planuojate įsigyti vitaminų pavasariui, ar tiesiog norite pratęsti vasarą virtuvėje, dabar pats tinkamiausias metas pradėti sodinti ir konservuoti.
Rudens sodinimas gausiam pavasario derliui
Rudeninis sodinimas turi daug privalumų. Dirva drėgna, temperatūra žemesnė, o augalai turi pakankamai laiko tinkamai įsišaknyti prieš šalnas. Pavasarį jie apdovanos jus gausesniu ir sveikesniu derliumi. Rugsėjį drąsiai pradėkite sodinti braškes, česnakus, svogūnus, serbentus, avietes ar gervuoges. Nepamirškite dekoratyvinių krūmų, kurie taip pat gerai augs rudenį.
Rudens derliaus konservavimas naudingas ne tik skoniui, bet ir piniginei. Iš esmės, yra trys pagrindiniai būdai, kaip tai padaryti.
Vienas klasikinių metodų yra konservavimas. Jis puikiai tinka vaisiams , rūgštingesnėms daržovėms, marmeladams ar padažams. Dažniausiai naudojama vandens vonelė, kuri idealiai tinka rūgštiems ir saldiems maisto produktams, pavyzdžiui, slyvoms, obuoliams ar uogienėms. Daržoves, kuriose yra mažiau rūgščių, pavyzdžiui, morkas ar pupeles, dėl saugumo rekomenduojama konservuoti slėgiu aukštesnėje temperatūroje. Mūsų šalyje tradiciškai populiarus agurkų, burokėlių ir paprikų marinavimas.
Jei skubate, greičiausias būdas išsaugoti vitaminus ir skonį – užšaldyti. Tačiau daržoves prieš tai reikia blanširuoti – trumpai panardinkite jas į verdantį vandenį ir nedelsdami atvėsinkite lediniame vandenyje. Vaisius, tokius kaip mėlynės ar braškės, galima užšaldyti iš karto, o obuolius ar persikus reikia šiek tiek palaukti, kol sunoks. Tinkamai supakuoti į sandarius indelius, jie šaldiklyje gali išsilaikyti iki metų.
Labai populiarus būdas, ypač vaisiams, grybams ir žolelėms, yra džiovinimas. Džiovinti galite elektrinėje džiovyklėje, orkaitėje žemoje temperatūroje arba saulėje, esant geram orui. Džiovintus produktus laikykite gerai uždarytuose induose, kur jie lengvai išsilaikys ilgiau nei metus.
Keletas gudrybių tobulam rezultatui pasiekti
Sėkmės raktas – visada rinktis aukštos kokybės, nepažeistus ingredientus. Konservuodami atkreipkite dėmesį į tinkamą temperatūrą, ypač maisto produktams, kuriuose mažai rūgščių, nes aukštesnė temperatūra būtina bakterijoms sunaikinti. Šaldydami daržoves, nepraleiskite pagrindinio žingsnio – blanšavimo. Jo dėka daržovės išlaikys gražią spalvą, skonį ir tekstūrą. O jei pradėsite džiovinti, tai puikus būdas apdoroti žoleles, grybus, paprikas ar pomidorus, kurie vėliau praturtins bet kokį guliašą, sriubą ar salotas.
Daugiau nei vien maistas: bendro darbo džiaugsmas ir tradicijos
Derliaus apdorojimas namuose – tai ne tik pinigų taupymas. Tai puiki proga praleisti laiką su šeima, perduoti receptus ir patirtį iš kartos į kartą bei sustiprinti senas tradicijas. Be to, naminiai produktai be nereikalingų chemikalų skatina sveiką gyvenimo būdą ir stiprina imunitetą. Galiausiai, tai žingsnis tvarumo ir mažesnės ekologinės naštos link. Trumpai tariant, pilnos sandėliuko džiaugsmas neįkainojamas.
Šaltiniai: TV2 Danmark , „Our Family World“ , „Vaikų maisto krepšelis“ , Mičigano valstijos universiteto tęstinio mokymo įstaiga 2 šaltinis: TV2 Danmark, „Our Family World“, „Vaikų maisto krepšelis“, Mičigano valstijos universiteto tęstinio mokymo įstaiga