Spaudžiate apelsiną ir ragaujate saldžias, gaivias sultis – be jokio nusivylimo! Apelsinai – tai C vitamino bomba, kupina antioksidantų ir tobula pavasario gaiva. Bet kaip prekybos vietoje išsirinkti tikrai saldų ir sultingą vaisių? Čia nėra magijos – tik keli paprasti triukai, padėsiantys išvengti rūgščių ar sausų apelsinų. Žemiau – profesionalų paslaptys, kurias pritaikysite jau per kitą apsipirkimą!
Kodėl svarbu pasirinkti tinkamą laiką – ir kada pirkti?
Apelsinų rasite ištisus metus, tačiau geriausi jie būna savo sezono metu. Ar žinojote, kad pavasarį, ypač nuo rugsėjo iki lapkričio, apelsinai būna sultingiausi? Pietų Amerikoje ir Viduržemio jūros šalyse derliai bręsta nuo vėlyvo rudens iki pavasario, tad Valencia, Salustiana ir Navel veislės tuomet pasiekia skonio ir sultingumo piką. Žiemą apelsinai kambario temperatūroje išsilaiko kelias dienas – puikiai tinka šviežioms sultims ar užkandžiui. Pabandykite planuoti pirkinius sezono metu – skonis atsidėkos!
Svoris – sultingo apelsino paslaptis
Sultingas apelsinas savo dydžiui jaučiasi sunkus. Tokį paėmus į ranką, atrodo, lyg jis pilnas sulčių. Rinkitės vaisių, kuris palyginti sunkesnis – tai reiškia daugiau sulčių ir mažiau oro tarpelių viduje. Venkite lengvų – jie dažnai sausesni arba neprinokę. Dažnai mažesni ir vidutiniai būna sultingesni nei milžiniški. Palyginkite kelis ir imkite sunkiausią – dažniausiai neprašausite.
Žievelė ir spalva – brandos indikatoriai
Žievelė daug pasako apie apelsino būklę. Ryškiai oranžinė ar gelsva, lygi ir standi žievelė paprastai reiškia prinokimą ir saldumą. Žalia – dažniausiai neprinokimo ir rūgštumo ženklas (nors kai kurios veislės, pvz., Navel, gali būti vos pažaliavusios ir vis tiek saldžios). Raukšlėta ar sausa žievelė dažnai rodo pernokimą ir sausumą. Venkite minkštų vietų ar dėmių – tai gendamo vaisiaus signalas. Perbraukite žievelę pirštu: jei ji lygi ir elastinga, einate teisingu keliu.
Kvapas – saldumas užuodžiamas
Geras apelsinas kvepia ir per žievelę. Ieškokite ryškaus, saldaus citrusų aromato – jis signalizuoja prinokimą ir sultingumą. Jei kvapo beveik nėra, vaisius gali būti dar žalias. Šį įgūdį greitai „užsiauginsite“ – tiesiog pauostykite kelis ir pasirinkite kvapniausią.
„Bambutė“ ir tekstūra – papildomi patarimai
„Navel“ veislėse svarbi vadinamoji „bambutė“ (įdubimas/žymė žievelės gale priešais kotelį). Platesnė, aiškesnė „bambutė“ dažnai reiškia daugiau minkštimo ir saldumo. Vaisius turi būti tvirtas, ne minkštas ar įdubęs. Rinkitės vienodos spalvos, be dėmių. Jei norite patogiai valgomų, rinkitės be sėklų veisles – pvz., Navelina ar Salustiana.
Veislės: rinkitės pagal skonį ir paskirtį
Skirtingos veislės – skirtinga patirtis:
- Navel – saldūs, be sėklų, puikūs valgyti šviežiai.
- Valencia – labai sultingi, idealūs sultims.
- Kraujiniai (Tarocco ir kt.) – saldūs ir maistingi, geriausi apie vasarį.
- Jaffa – lengvai lupami, beveik be sėklų, sezono pikas – kovas.
Apelsinai kasdien: sveiki būdai mėgautis
Tinkamai pasirinktas apelsinas – ne tik vaisius, o vitaminų injekcija. Jie palaiko imunitetą, gerina virškinimą ir drėkina odą. Spauskite šviežias sultis rytais, dėkite skilteles į salotas ar naudokite kepiniuose. Laikykite kambario temperatūroje kelias dienas, o jei norite ilgiau – vėsiau.