Yra desertų, kurie ne tik gaminami, bet ir grąžina į praeitį. Tortas „Napoleonas” – būtent tokia istorija. Jis kvepia namais, švente ir nerūpestingu laiku. Pagaminti jį ne taip sudėtinga, kaip atrodo, ypač jei seksite patikrintu receptu, kur pagrindiniai vaidmenys tenka traškiai sluoksniuotai tešlai ir švelniausiajam kremui su tikro plombiro skoniu.
Pagrindo paruošimas: tobulos tešlos paslaptis
Viskas prasideda nuo tešlos. Į didelį dubenį reikia išsijoti 750 gramų miltų. Čia pat stambia tarka sutarkuojama 400 gramų labai šalto sviesto – tiesiai iš šaldiklio. Periodiškai sviesto gabalą verta pamirkyti miltuose, kad jis netirptų rankose. Kai kurie mėgsta kapoti sviestą peiliu, bet tarka duoda idealias sviesto drožles, kurios garantuoja tą pačią sluoksniuotą tekstūrą.
Gautoje sviesto-miltų trupinių masėje padaroma įduba, į kurią įmušami 2 kiaušiniai, įdedama 100 gramų grietinės, 180 gramų šalto pieno ir pusė arbatinio šaukštelio druskos. Skysti ingredientai greitai sumaišomi šakute, o tada palaipsniui sujungiami su sausais. Tešla iš pradžių byrės, bet nereikia pilti papildomo skysčio – šaltas sviestas pats viską surinks į gumulą. Ją reikia greitai, be ypatingo stropumo, suformuoti į rutulį, padalinti į 12 dalių, kiekvieną šiek tiek suploti, sudėti į lėkštę po plėvele ir padėti į šaldytuvą mažiausiai valandai.
Stebuklingas kremas „Plombiras”: du viename
Kol tešla ilsisi, ruošiamas užpildomasis pagrindas. Puode užvirinamas 600 ml pienas su vanilinu. Kitame inde kruopščiai ištrinama 3 kiaušiniai, 300 gramų cukraus ir 80 gramų kukurūzų krakmolo iki vientisos masės. Į kiaušinių mišinį plona srovele pilamas karštas pienas, viskas greitai maišoma.
Masė grąžinama ant viryklės ant mažos ugnies ir nuolat maišant verdama, kol sutirštės – kai tik pasirodys pirmieji burbuliukai, rodantys virimo pradžią, puodas nukeliamas nuo ugnies ir įdedama 100 gramų sviesto, maišant iki lygumo. Šį užpildomąjį kremą reikia perpilti į dubenį, uždengti plėvele „kontaktu” ir atvėsinti šaldytuve.
Finalinis akcentas – išplakti 400 gramų šaltų grietinėlės (riebumo ne mažiau 30%) iki stabilių pūkų. Šaltas užpildomasis kremas lengvais judesiais sujungiamas su išplakta grietinėle. Ilgai plakti nereikia – kai tik masė taps vientisa, kremas „Plombiras” paruoštas. Jis tikrai turi tą patį švelnų sovietinio ledų skonį.
Surinkimas ir mėgavimasis: traškumas ar permirkimas?
Atšaldyti tešlos rutulėliai po vieną iškočiojami į plonus lakštus apie 2 mm storio. Svarbus momentas: po iškočiojimo tešlai reikia leisti šiek tiek pailsėti, pakėlus ją, kad „nusistovėtų” ir nedeformuotųsi kepant. Kiekvienas lakštas išpjaunamas pagal formą (pavyzdžiui, lėkšte 24 cm skersmens), subadomas šakute ir kepamas ant skardos įkaitintoje iki 220°C orkaitėje 8-10 minučių iki auksinės spalvos. Atraižos neišmetamos – jos bus naudojamos pabarstymui.
Praktiniai patarimai
Tešlos ypatumai
- Svarbiausia – visi ingredientai turi būti labai šalti
- Tešlą reikia minkyti greitai, kad sviestas nespėtų sušilti
- Jei tešla per sausa, pridėkite šaukštą šalto pieno, ne daugiau
Kremo subtilybės
- Grietinėlė plakimui turi būti ne mažiau 33% riebumo
- Plakimo indus ir plaktuvus atšaldykite iš anksto
- Užpildomąjį kremą būtina visiškai atvėsinti prieš maišant su grietinėle
Kepimo niuansai
- Kočiokite ant pergamentinio popieriaus – lengviau perkelti
- Kepkite po vieną lakštą optimaliam rezultatui
- Lakštai kepant šiek tiek susitrauks – tai normalu
Surinkimas
Lakštai gaunami trapūs, birūs ir neįtikėtinai kvapnūs. Surinkimas paprastas: kiekvienas lakštas tepamas gausiu kremo sluoksniu. Idealiam rezultatui juos geriau apversti ir tepti apatinę, lygesnę pusę. Šonai ir viršus taip pat aptepami kremu, o tada viskas dosniai apibarstoma trupiniais iš atraižų.
Patiekimo variantai
Šį tortą „Napoleoną” galima valgyti iš karto – tada jis bus traškus. O galima padėti nakčiai į šaldytuvą, ir jis taps minkštas, gerai persimirkęs. Bet kuriuo atveju, tai tas pats vaikystės skonis, dėl kurio verta pasitriūsti virtuvėje.
Laikymo rekomendacijos
- Šaldytuve tortas išsilaiko iki 5 dienų
- Po 12 valandų lakštai visiškai persimerkia
- Galima užšaldyti iki 1 mėnesio
- Prieš patiekiant palaikykite kambario temperatūroje 15 minučių
Variacijos
Klasikinis su kondensuotu pienu
Dalį kremo galima pakeisti virtu kondensuotu pienu – bus dar saldžiau ir sodriau.
Vaisinis
Tarp sluoksnių galima dėti plonai supjaustytų braškių ar konservuotų persikų.
Šokoladinis
Į kremą įmaišykite 2 šaukštus kakavos miltelių arba 100 g ištirpinto juodo šokolado.
Išvada
Tai ne tik receptas, bet ir kelionė į vaikystę, kai šis tortas buvo švenčių simbolis. Nors reikia šiek tiek pastangų, rezultatas – tortas, kuris sužavės visą šeimą ir privers prisiminti tuos laikus, kai „Napoleonas” buvo svarbiausias desertas ant stalo. Verta išbandyti ir perduoti šią tradiciją kitai kartai!