Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nori saldaus ir gaivaus skonio? Išbandyk šiuos apelsinų sausainius be glitimo!

Apelsininiai sausainiai be glitimo
5 min. skaitymo

Traškūs apelsinų sausainiai be glitimo ant lėkštės, šalia – šviežių apelsinų griežinėliai. Tobulas desertas tiems, kurie vengia glitimo.

Įsivaizduokite – geriate arbatą ir staiga užsinori kažko saldaus, traškaus. O dabar pagalvokite apie apelsinų sausainius, kurie iš išorės traškūs, viduje minkšti, o apelsino žievelė suteikia tokį gaivumą, kad net akys užsimerkia iš malonumo. Ir visa tai – be įprastų miltų, be glitimo. Tik tyras, sveikas skanumynas, idealiai tinkantis pusryčiams ar užkandžiui prie kavos.

Kodėl verta išbandyti šį receptą

Sausainiai – tai komforto maistas. Jie primena vaikystę, šilumą, namus. Bet tradiciniai receptai pilni miltų, o tai problema tiems, kas netoleruoja glitimo. Šis receptas sprendžia šią problemą paprastai ir skaniai.

Vietoj įprastų kvietinių miltų naudojami migdolų arba kokosų miltai. Rezultatas – lengvi, virškinimui draugiški sausainiai su natūraliu apelsinų skoniu. Receptas toks paprastas, kad susidorosi net jei esate pradedantysis, bet toks įspūdingas, kad drąsiai galėsite vaišinti svečius.

Keturi žingsniai iki tobulų sausainių

Šis receptas toks paprastas, kad net keista, kodėl neišbandėte anksčiau. Vos kelios sudedamosios dalys, keturi paprasti žingsnia – ir jūsų virtuvė kvepės kaip Viduržemio jūros sodas. Pradėkime!

Ingredientai (apie 12 sausainių)

  • 150 g cukraus
  • 2 apelsinų žievelė (tik oranžinė dalis)
  • 70 g sviesto (arba augalinio analogo)
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 240 g miltų be glitimo (migdolų, ryžių ar kokosų)
  • 1 arbatinis šaukštelis ksantano gumos (rišiklui)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Pagal skonį: lašelis vanilės ar apelsinų ekstrakto

Pirmas žingsnis – sumaišykite skystus ingredientus

Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų, kiaušinius, apelsino žievelę, sviestą ir žiupsnelį druskos. Išplakite iki vientisos, kreminės masės. Norite dar intensyvesnio skonio? Įlašinkite apelsinų ekstrakto ar net truputį apelsinų likerio – bus tikras gurmaniškas prisilietimas.

Plakdami pajusite, kaip virtuvę užpildo gaivus citrusų aromatas. Tai ženklas, kad viskas eina puikiai.

Apelsininiai sausainiai be glitimo 2
Apelsininiai sausainiai be glitimo

Antras žingsnis – įmaišykite sausus ingredientus

Atsargiai įberkite miltus be glitimo, ksantano gumą ir kepimo miltelius. Maišykite, kol gausite minkštą, vientisą tešlą. Svarbiausia – rasti pusiausvyrą. Nemaišykite per ilgai, bet pasirūpinkite, kad viskas gerai susimaišytų.

Tešla turėtų būti minkšta, bet ne lipni. Jei atrodo per sausa, įpilkite lašelį pieno. Jei per drėgna – įberkite dar šiek tiek miltų.

Trečias žingsnis – formuokite sausainius

Rankomis suformuokite nedidelius, maždaug riešuto dydžio rutuliukus. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Norite ypatingo traškumo? Apvoliokite kiekvieną rutuliuką cukruje prieš dėdami ant skardos.

Palikite tarpus tarp sausainių – jie šiek tiek išsiplės kepdami. Nebijokite, jei rutuliukai nelabai vienodi – namų gamybos grožis ir yra tame tobulame netobulume.

Ketvirtas žingsnis – kepkite ir mėgaukitės

Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite 10-12 minučių, kol kraštai taps auksiniai. Leiskite sausainiams atvėsti ant skardos kelias minutes, tada perkelkite ant grotelių.

Rezultatas – traškūs, kvapnūs sausainiai be glitimo, kurie tiesiog tirpsta burnoje. Paragaukite vieną (kai atvės!) ir mėgaukitės citrusiniu skoniu.

Kodėl šie sausainiai ypatingi

Skirtingai nei tradiciniai receptai, šie sausainiai lengvi virškinimo sistemai. Apelsino žievelė suteikia gaivumo, o miltai be glitimo užtikrina lengvumą. Jie tobuli pusryčiams, užkandžiui ar dovanai draugams.

Migdolų ar kokosų miltai ne tik tinka celiakija sergantiems, bet ir suteikia subtilų riešutinį poskonį, puikiai derantį su apelsinais. Be to, jie natūraliai maistingesni nei įprasti miltai.

Keletas patarimų sėkmei

  • Žievelės paruošimas. Naudokite tik oranžinę dalį, balta yra karti. Geriausia tarkuoti smulkia tarka arba nuskusti specialiu įrankiu.
  • Miltų pasirinkimas. Migdolų miltai suteiks riešutinio skonio, kokosų – švelnaus saldumo, ryžių – neutralumo. Eksperimentuokite ir raskite savo mėgstamiausią.
  • Laikymas. Sausainius laikykite sandarioje dėžutėje iki savaitės. Galite užšaldyti tešlą ir kepti šviežius sausainius bet kada.
  • Variacijos. Pridėkite šokolado drožlių, kokosų drožlių ar smulkintų riešutų. Galite paskaninti cinamonu ar kardamonu egzotiškam prieskoniui.

Pabaigai

Atsisveikinkite su sunkiais, miltų pilnais desertais ir pasisveikinkite su lengvais apelsinų sausainiais be glitimo. Vos per keturis žingsnius gausite skanėstą, kuris tiks ir rytinei kavai, ir vakarinei arbatai.

Jūsų virtuvė greitai pakvips citrusų sodu. Tai kodėl laukti? Griebkite ingredientus ir leiskitės į kepimo nuotykį. O kai iškepsite – pasidalinkite rezultatais. Kaip jums labiausiai patinka valgyti šiuos sausainius – su kava, arbata, o gal tiesiog taip?

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.