Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ko negalima gaminti ketaus keptuvėje: virėjas įvardijo 4 pavojingus produktus

3 min. skaitymo

Ketaus keptuvė – virtuvės klasika, tarnaujanti dešimtmečius, jei ja tinkamai rūpinamasi. Ji tolygiai paskirsto šilumą ir suteikia patiekalams ypatingą skonį. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie produktai gali sugadinti jos paviršių ir netgi palikti metalo prieskonį maiste? Profesionalus virėjas perspėja: rūgštūs ingredientai yra didžiausias ketaus priešas, jei jie verdami ar troškinami ilgai. Štai keturi produktai, kurių reikėtų vengti ketaus keptuvėje – ir patarimai, kaip apsaugoti savo keptuvę, kad ji išliktų nepriekaištingos būklės!

Kodėl rūgštūs produktai pavojingi ketaus keptuvei?

Ketaus keptuvės paslaptis slypi natūralioje patinoje – alyvos sluoksnyje, susidarančiame nuolat ją naudojant. Jis suteikia paviršiui nepridegimo savybes. Tačiau rūgštūs produktai, tokie kaip pomidorai ar actas, gali ištirpinti šį sluoksnį, jei troškinami ilgai. Trumpas pakepinimas problemos nesukels, bet ilgas virimas gali sugadinti tiek keptuvės paviršių, tiek patiekalo skonį.

Įsivaizduokite: verdant pomidorų padažą valandą, keptuvę teks vėl „iškepti“ iš naujo. Specialistai pataria: rūgštiems receptams rinkitės emaliuotą ketaus arba nerūdijančio plieno indus.

1. Pomidorai – rūgštumo spąstai

Pomidorai yra itin universalūs, bet ilgai verdant ketaus keptuvėje jie ištirpdo patiną ir suteikia patiekalui metalo skonį.

Kaip išvengti? Pakepinkite trumpai arba virkite emaliuotame inde. Jei vis dėlto naudojate ketų – išplaukite iš karto, kol dar karšta.

2. Actas – ėsdinanti paslaptis

Actas puikiai tinka pagardams, bet ilgai kaitinamas ketaus keptuvėje jis greitai pažeidžia paviršių. Ypač pavojingi acto pagrindo padažai, tokie kaip adobo ar BBQ.

Kaip išvengti? Naudokite tik trumpuose receptuose, nedelsdami nuplaukite keptuvę. Rūgščius marinatus gaminkite stiklo ar keramikos induose.

3. Citrusai – gaivūs, bet rizikingi

Citrinų ar laimų sultys, įlašintos patiekalo pabaigoje, nepakenks, bet ilgas jų virimas keptuvėje išardys patiną. Padažai su citrusais gali įgauti kartų, metalinį prieskonį.

Kaip išvengti? Sultis berkite tik pabaigoje arba naudokite kitą indą.

4. Vyno pagrindo padažai – rūgštus pavojus

Raudonasis ar baltasis vynas suteikia gilumo patiekalams, tačiau ilgai verdant ketaus keptuvėje jis gali pakenkti paviršiui ir sugadinti skonį.

Kaip išvengti? Vyną naudokite tik trumpai arba atskieskite. Padažus virkite nerūdijančiame pliene.

Ketaus keptuvės priežiūra druskos ir aliejaus pagalba

O kaip dėl kiaušinių ir žuvies?

Taip, bet reikia atsargumo.

  • Kiaušiniai nepridegs, jei keptuvė gerai iškepta ir temperatūra bus vidutinė.
  • Žuvis jautri – plona jos tekstūra greitai prilimpa prie karšto metalo. Reikia pakankamai riebalų ir kontroliuoti kaitrą.

Kaip prižiūrėti keptuvę po rūgščių produktų?

  • Plauti iškart, karštu vandeniu ir druska.
  • Nedelsiant nusausinti ir patepti aliejumi.
  • Esant reikalui – atnaujinti patiną pašildant su aliejumi ar pakepinus šoninę.

Padarykite savo ketaus keptuvę ilgaamže

Ketaus keptuvė – investicija visam gyvenimui, jei vengsite ilgai troškinti rūgščius produktus. Trumpam naudojimui jos tinka puikiai, bet padažams ar troškiniams rinkitės alternatyvą.

Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.