Ketaus keptuvė – virtuvės klasika, tarnaujanti dešimtmečius, jei ja tinkamai rūpinamasi. Ji tolygiai paskirsto šilumą ir suteikia patiekalams ypatingą skonį. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie produktai gali sugadinti jos paviršių ir netgi palikti metalo prieskonį maiste? Profesionalus virėjas perspėja: rūgštūs ingredientai yra didžiausias ketaus priešas, jei jie verdami ar troškinami ilgai. Štai keturi produktai, kurių reikėtų vengti ketaus keptuvėje – ir patarimai, kaip apsaugoti savo keptuvę, kad ji išliktų nepriekaištingos būklės!
Kodėl rūgštūs produktai pavojingi ketaus keptuvei?
Ketaus keptuvės paslaptis slypi natūralioje patinoje – alyvos sluoksnyje, susidarančiame nuolat ją naudojant. Jis suteikia paviršiui nepridegimo savybes. Tačiau rūgštūs produktai, tokie kaip pomidorai ar actas, gali ištirpinti šį sluoksnį, jei troškinami ilgai. Trumpas pakepinimas problemos nesukels, bet ilgas virimas gali sugadinti tiek keptuvės paviršių, tiek patiekalo skonį.
Įsivaizduokite: verdant pomidorų padažą valandą, keptuvę teks vėl „iškepti“ iš naujo. Specialistai pataria: rūgštiems receptams rinkitės emaliuotą ketaus arba nerūdijančio plieno indus.
1. Pomidorai – rūgštumo spąstai
Pomidorai yra itin universalūs, bet ilgai verdant ketaus keptuvėje jie ištirpdo patiną ir suteikia patiekalui metalo skonį.
Kaip išvengti? Pakepinkite trumpai arba virkite emaliuotame inde. Jei vis dėlto naudojate ketų – išplaukite iš karto, kol dar karšta.
2. Actas – ėsdinanti paslaptis
Actas puikiai tinka pagardams, bet ilgai kaitinamas ketaus keptuvėje jis greitai pažeidžia paviršių. Ypač pavojingi acto pagrindo padažai, tokie kaip adobo ar BBQ.
Kaip išvengti? Naudokite tik trumpuose receptuose, nedelsdami nuplaukite keptuvę. Rūgščius marinatus gaminkite stiklo ar keramikos induose.
3. Citrusai – gaivūs, bet rizikingi
Citrinų ar laimų sultys, įlašintos patiekalo pabaigoje, nepakenks, bet ilgas jų virimas keptuvėje išardys patiną. Padažai su citrusais gali įgauti kartų, metalinį prieskonį.
Kaip išvengti? Sultis berkite tik pabaigoje arba naudokite kitą indą.
4. Vyno pagrindo padažai – rūgštus pavojus
Raudonasis ar baltasis vynas suteikia gilumo patiekalams, tačiau ilgai verdant ketaus keptuvėje jis gali pakenkti paviršiui ir sugadinti skonį.
Kaip išvengti? Vyną naudokite tik trumpai arba atskieskite. Padažus virkite nerūdijančiame pliene.
O kaip dėl kiaušinių ir žuvies?
Taip, bet reikia atsargumo.
- Kiaušiniai nepridegs, jei keptuvė gerai iškepta ir temperatūra bus vidutinė.
- Žuvis jautri – plona jos tekstūra greitai prilimpa prie karšto metalo. Reikia pakankamai riebalų ir kontroliuoti kaitrą.
Kaip prižiūrėti keptuvę po rūgščių produktų?
- Plauti iškart, karštu vandeniu ir druska.
- Nedelsiant nusausinti ir patepti aliejumi.
- Esant reikalui – atnaujinti patiną pašildant su aliejumi ar pakepinus šoninę.
Padarykite savo ketaus keptuvę ilgaamže
Ketaus keptuvė – investicija visam gyvenimui, jei vengsite ilgai troškinti rūgščius produktus. Trumpam naudojimui jos tinka puikiai, bet padažams ar troškiniams rinkitės alternatyvą.