Nors parduotuvėse daugelis renkasi jau išlukštentus graikinius riešutus, iš tiesų šį darbą nesunku atlikti ir namuose – be jokių modernių prietaisų. Be to, tai leidžia sutaupyti: nelukštenti riešutai kainuoja 2–3 kartus pigiau, o jų kokybė ir šviežumas – gerokai patikimesni.
Kodėl verta lupti patiems
Pirkdami riešutus su kevalu, gaunate natūralų, nechemizuotą produktą, kuris nebuvo apdorotas konservantais ir nekontaktavo su oru ar plastiku. Taip pat galite būti tikri dėl švaros – viską darote patys.
Išsaugoti visą branduolį svarbu ne tik dėl estetikos, bet ir dėl skonio: vientisi riešutai ilgiau išlieka švieži, nes mažiau oksiduojasi, o kartus pertvarų skonis nepatenka į vidų. Be to, tokie riešutai puikiai tinka tortams ar desertų dekoravimui.
1. Verdantis vanduo – klasikinis būdas
Į dubenį supilkite verdantį vandenį ir sudėkite graikinius riešutus maždaug 10 minučių. Po to išimkite juos ir, pasitelkę peilį ar atsuktuvą, švelniai prapjaukite kevalą ties maža įduba (ant „buko“ riešuto galo).
Po karšto vandens kevalas tampa elastingesnis ir mažiau trapus – atsiveria lengvai, be jėgos.
Patarimas: į vandenį įberkite 1 arbatinį šaukštelį druskos litrui vandens – tai padės kevalui lengviau skilti ir šiek tiek paryškins riešutų skonį.
2. Plaktukas ir replės – senas geras duetas
Kai kevalas šiek tiek suminkštėja, naudokite reples arba mažą plaktuką, kad po truputį atskiltumėte lukštą. Nedaužykite per stipriai – svarbu, kad branduolys liktų sveikas.
Išlaisvintą riešutą išimkite atsargiai, pašalinkite vidines pertvaras.
3. Džiovinimas orkaitėje
Jei nenorite naudoti vandens, galite pasinaudoti orkaitės metodu.
Riešutus dėkite į 200 °C įkaitintą orkaitę 10–15 minučių. Po to kevalas lengvai trūkinės – beliks lengvai pabelsti plaktuku ir išlukštenti riešutą.
4. Kaip išlaikyti riešutus šviežius
Jei neketinate suvalgyti iškart, išlukštentus branduolius būtina išdžiovinti.
Padėkite juos ant popierinio rankšluosčio ir palikite kambario temperatūroje arba pašaukite į 50–70 °C orkaitę 30–60 minučių.
Tai apsaugos nuo pelėsio ir leis riešutams išlikti traškiems bei aromatingiems.
Galutinis rezultatas
Išlukštenti, bet nesutrupinti graikinių riešutų branduoliai ne tik atrodo gražiai – juos maloniau valgyti, o ir naudoti kepiniuose ar desertuose kur kas patogiau.
Trumpai tariant, šiek tiek kantrybės – ir turėsite šviežius, sveikus riešutus be papildomų išlaidų.