Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nešaldau žalumynų – džiovinu 5 rūšių žoleles stiklainiuose: aromatas išlieka visus metus, lyg šviežia nuo lysvės

Krapai žiemai
3 min. skaitymo

Žolelės niekada nebūna nereikalingos. Net jei vasara praėjo, galima atidaryti stiklainį su žolelėmis, ir aromatas bus toks pat, kaip šviežių. Parodome, kaip teisingai laikyti žalumynus.

Ruduo – metas, kai virtuvė kvepia šiltomis sriubomis, džiovintais obuoliais ir žolelėmis, kurios primena vasarą. Šiuo metu ypač gaila, kai mėgstami žalumynai nuvysta arba šaldiklyje praranda aromatą. Yra būdas juos išsaugoti kitaip – ne užšaldyti, o išdžiovinti. Tuomet aromatas liks sodrus, o spalva beveik nepasikeis. Stiklainiuose tokie žalumynai laikosi visus metus ir pagyvina bet kurį patiekalą. Svarbiausia – laiku surinkti žoleles ir teisingai jas išdžiovinti, neperdžiovinant.

Petražolė

Šie žalumynai tinka prie visko: nuo sriubų iki mėsos. Džiovinta petražolė nepraranda skonio, jei ją džiovinsite šešėlyje, plonu sluoksniu paskleidę ant švaraus audinio. Nereikia dėti į orkaitę – dėl aukštos temperatūros eteriniai aliejai tiesiog išgaruoja. Kai lapeliai taps trapūs, suberkite juos į sausą stiklainį, sandariai uždarykite ir laikykite tamsioje vietoje.

Krapai

Jo kvapą sunku supainioti su kuo nors kitu. Krapai džiūsta greitai – pakanka dviejų dienų gerai vėdinamoje patalpoje. Tuomet sutrinkite rankomis, ne trintuvu: taip aromatas liks gyvas. Žiemą pakanka žiupsnelio, kad patiekalas pražystų naujomis spalvomis.

Bazilikas

Šviežias jis švelnus, o džiovintas – ryškesnis. Džiovinimui tinka tik jauni lapai be stambių gyslų. Šakeles paskleiskite ant popieriaus, palikite trims dienoms. Kai bazilikas taps traškus, nuimkite lapus nuo stiebų ir sudėkite į stiklinę tarą. Džiovintas bazilikas ypač tinka pastoms ir daržovių apkepams.

Mėta

Net ir po džiovinimo išlaiko gaivą, primenančią vasaros vakarus. Mėtai svarbu prieš džiovinimą lapų neplauti – tik sausai nuvalyti dulkes servetėle. Suriškite į nedideles puokšteles ir pakabinkite šaknimis į viršų šešėlyje. Po savaitės viskas paruošta. Stiklainyje aromatas tampa dar sodresnis, o arbata iš tokios mėtos ramina geriau už bet kokį paruoštą mišinį.

Žolelės žiemai
Žolelės žiemai

Raudonėlis

Džiovintas raudonėlis suteikia pikantiškumo padažams ir mėsai. Šakeles nupjauna žydėjimo metu, kai kvapas stipriausias. Po džiovinimo lapai lengvai nubyrėja – būtent tada metas suberti juos į stiklainį.

Kaip laikyti

Laikymui tiks stikliniai stiklainiai su sandariais dangteliais. Nelaikykite jų šalia viryklės – karštis naikina aromatą. Kas kelis mėnesius verta tiesiog atidaryti stiklainį, kad įeitų oro, arba tiesiog pasimėgauti kvapnių žolelių aromatu.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.