Traškūs rauginti agurkai yra nuostabus prieskonis prie bet kokio valgio. Jie tokie skanūs, kad net sūrymas geriamas lengvai. O gaminimo procesas yra stebėtinai paprastas. Net jei neturite patirties su konservais, tikrai susidorosite.
Šių raugintų agurkų receptas visai nesudėtingas, bet žinokite, kad gaminimo metodas yra kitoks. Marinuojant prieskonis patiria fermentaciją ir praturtėja pieno rūgšties bakterijomis, kurios naudingos žarnynui. Skanūs rauginti agurkai žiemai gali būti pagaminti net namuose, nereikia ąžuolinės statinės.
Rauginti agurkai kaip iš statinės
Pasiruoškite vidutinio dydžio kornišonus, kurie lengvai tilps į stiklainį, kartu su šviežiomis žolelėmis. Druska turi būti be jodo, priešingu atveju konservai gali „sprogti”.
Ingredientai trijų litrų stiklainiui:
- 2 kg agurkų
- 1,5 litro vandens
- 2 nepilni valgomieji šaukštai druskos
- 3 česnako skiltelės
- 1 krieno lapas
- 2 juodųjų serbentų lapai
- 2 krapų žiedynai
- 5 juodųjų pipirų grūdeliai
- ½ arbatinio šaukštelio garstyčių miltelių
Gaminimo instrukcija:
1. Paruoškite agurkus:
Surūšiuokite agurkus, kruopščiai nuплаукite po tekančiu vandeniu ir palikite šaltame vandenyje kelioms valandoms. Po to vėl nuplaukite.
2. Paruoškite prieskonius:
Krienų lapą, krapus ir juodųjų serbentų lapus supjaustykite stambiomis dalimis. Nulupkite ir supjaustykite česnaką.
3. Sudėkite į stiklainį:
Tankiai sukraukite kornišonus į stiklainį, sumaišydami juos su česnaku. Užberkite žolelėmis viršuje.
4. Paruoškite sūrymą:
Atskirai ištirpinkite druską kambario temperatūros vandenyje ir pridėkite juodųjų pipirų grūdelius. Supilkite marinatus į stiklainį, kol skystis pasieks iki pečių.
Pastaba: Galite taip pat padaryti raugintus agurkus kibire, proporcingai padidinę ingredientų kiekį.
5. Fermentacija:
Pastatykite indą į didesnį puodą ar dubenį, nes skystis gali ištekėti fermentacijos metu. Padėkite plačią lėkštę ant kibiro arba stiklainio, tada uždėkite svorį viršuje. Palikite mišinį fermentuotis 3–4 dienas.
- Po dviejų dienų agurkai bus šiek tiek pasūdyti
- Po trijų dienų tirpalas turėtų pabalti
Šiuo metu rauginti agurkai yra paruošti. Galite juos vartoti iš karto arba uždaryti saugojimui žiemai.
6. Konservavimas žiemai:
Jei norite juos laikyti:
- Sterilizuokite stiklainį ir perkraukite agurkus į jį
- Išmeskite žalumynus
- Supilkite sūrymą į puodą ir užvirkite, nuimdami putas
- Užpilkite raugintus agurkus sūrymu iki viršaus
Slaptasis ingredientas: garstyčių milteliai
Kad suteiktumėte marinuotiems agurkams statinėje laikytų agurkų skonį, pridėkite „slaptą” prieskonį: garstyčių miltelius.
Jie:
- Padaro daržoves traškesnes
- Pratęsia jų galiojimo laiką
Užberkite juos į stiklainį ir uždarykite dangtukais, išvirtais verdančiame vandenyje. Palikite konservus atvėsti po antklode, tada perkraukite į nuolatinę saugojimo vietą.
Išvada
Su šiuo senoviniu triuku jūsų rauginti agurkai bus tokie pat skanūs kaip ir tie, kuriuos prisimename iš vaikystės! Garstyčių milteliai – štai kas suteikia tą autentišką skonį ir traškumą. Išbandykite jau šiandien!