Kaip dažnai namuose gaminаtе beliašius? Jei atsakymas yra „retai” arba „niekada”, laikas tai pakeisti. Visą dubenį šių gėrybių galite pagaminti per mažiau nei pusvalandį.
Paprastai receptuose siūloma mielinė tešla, tačiau ne visi nori laukti, kol ji pakils, išminkyti, tada vėl laukti ir dėl to pusę dienos sugaišti ruošiant 10 beliašų. Todėl namų šeimininkės jau seniai rado paprastesnį variantą – beliašus su kefyru. Jie greitai paruošiami, gaunasi purūs ir niekuo nenusileidžia mieliniams nei skoniu, nei išvaizda.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 270 ml
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Druska – 1/2 arb. šaukštelio
- Kepimo soda – 1/2 arb. šaukštelio
- Cukrus – 1 valg. šaukštas
- Aliejus – 20 ml
- Miltai – maždaug 450–500 g
Įdarui:
- Malta mėsa – 400 g
- Svogūnas – 1 vnt.
- Česnakas – 2 skiltelės
- Druska – 1 arb. šaukštelis
- Juodieji pipirai – pagal skonį
- Kefyras – 2 valg. šaukštai
Gaminimo eiga:
Tešlos paruošimas
Sumaišykite kefyrą, kiaušinį, druską, cukrų, kepimo sodą ir aliejų. Tada palaipsniui suberkite miltus ir maišykite, kol gausite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Gali tekti minkyti šiek tiek ilgiau – paprastai tai priklauso nuo miltų. Tada leiskite tešlai 10 minučių pailsėti šiltoje vietoje, kol paruošite įdarą.
Įdaro paruošimas
Į maltą mėsą įdėkite tarkuoto svogūno, česnako, druskos, pipirų ir šiek tiek kefyro, kad mėsa būtų labai sultinga. Gerai išmaišykite.
Formavimas
Tešlą padalinkite į gabalėlius (turėtų būti 10–12 gabalėlių), susukite juos į apskritimus, į kiekvieno vidurį įdėkite šaukštą įdaro, užspauskite kraštus ir šiek tiek suplokštinkite viršų. Beliašai dažniausiai būna apvalūs, o pyragaičiai – pailgesni.
Kepimas
Kepkite beliašus ant silpnos ugnies, kad jie spėtų iškepti ir nesudegtų, gerai įkaitintame aliejuje. Kepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Tada galite juos sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų aliejaus perteklių.
Patarimas: Geriausiai beliašus valgyti šiltus, tik ką iškeptus. Jie puikiai dera su rūgščia grietine, jogurtu ar pomidorų padažu. Skanaus!