Atrodytų, kas gali būti paprasčiau už virtas bulves? Šis patiekalas – tikra mūsų stalo karalienė: įperkamas, sotus ir toks įprastas. Bet ar kada pagalvojote, kad net ir šį paprastą patiekalą galima paversti mažu kulinariniu šedevru? Ir tam jums nereikia egzotiškų ingredientų ar sudėtingų technikų. Viskas, ko jums reikia, tai vienas sausas lapelis, pasislėpęs prieskonių stiklainyje jūsų virtuvėje. Taip, kalbame apie lauro lapą, ir šiandien atskleisime jo magišką poveikį kukliam gumbui.
Kodėl paprastas lapas daro stebuklus?
Visa esmė, žinoma, slypi chemijoje, tiksliau – nuostabiuose eteriniuose aliejuose, kuriais gausu lauro lapų. Įdėjus juos į puodą su bulvėmis, veikiant temperatūrai, šie aliejai pradeda lėtai išsiskirti, pripildydami vandenį subtiliu, aštriu aromatu su vos juntamais medienos natomis.
Bulvės, turėdamos porėtą struktūrą, sugeria šį aromatingą sultinį kaip kempinė. Dėl to gaunate ne tik virtas bulves, bet ir garnyrą su giliu, daugialypiu skoniu, kurio negalima painioti su niekuo kitu.
Kaip naudoti teisingai?
Pagrindinė taisyklė – saikingumas. Vidutinio dydžio puodui (3–4 litrai) užtenka tik 1–2 lapelių. Jei įdėsite daugiau, rizikuojate gauti nemalonų kartumą.
Ir dar vienas patyrusių virėjų patarimas: lauro lapus dėkite į šaltą vandenį kartu su bulvėmis. Tokiu būdu jų aromatas atsiskleis palaipsniui ir kuo pilniau, o ne „apdegs” verdančiame vandenyje.
Ne tik laurai: eksperimentų arsenalas
Kai jau įvaldysite bulvių gardinimo lauro lapais meną, kodėl gi nepažengus dar toliau? Jūsų puodas gali tapti tikra drobe skonio eksperimentams. Šis paprastas būdas tinka ir su kitais prieskoniais, todėl kaskart gausite naują ir įdomų rezultatą.
Pabandykite į vandenį su bulvėmis įberti:
- Kelias česnako skilteles – sveikas arba lengvai sutraiškytas peilio ašmenimis. Jos suteiks bulvėms lengvo, pikantiško aštrumo.
- Juoduosius pipirus – 5–7 žirneliai patiekalui suteiks šiltą, aštrų skonį, kuris puikiai dera su mėsos patiekalais.
- Šviežių žolelių šakelę – rozmarino arba čiobrelio, suteiks bulvėms neįtikėtiną Viduržemio jūros regiono skonį. Puikiai tinka patiekti su žuvimi arba kepta vištiena.
- Pusę svogūno – jis padarys bulvių skonį švelnesnį ir saldesnį, sukurdamas puikų pagrindą bulvių košei.
Šios pagardintos bulvės taps ne tik garnyru, bet ir visaverte valgio dalimi. Jos puikiai tiks su troškinta mėsa, grybų padažu arba tiesiog su sviesto gabalėliu ir šviežiomis žolelėmis.
Taigi, kitą kartą, kai ant ugnies užkursite puodą bulvių, sustokite akimirkai. Prisiminkite mažas paslaptis, kurios gali paversti įprastą maistą skonio puota. Juk tikras maisto gaminimas – tai ne sudėtingumas, o dėmesys detalėms. Vienas lauro lapas ar keli pipirų grūdeliai – ir jūsų įprasta vakarienė niekada nebebus tokia pati. Eksperimentuokite ir mėgaukitės!