Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nelipni tešla: paprasti patarimai, kaip išlaikyti rankas ir stalą švarius, o kepinius – tobulus

3 min. skaitymo

Tešla – sudėtingas ir kaprizingas dalykas: pirmiausia ją reikia minkyti, o tada ji limpa prie rankų ir stalo. Dėl šios priežasties pradedantieji virėjai net atsisako bandyti kepti. Ir veltui – yra paprastų būdų, kaip išspręsti problemą. Pasakysime, ką daryti, kad tešla neliptų prie rankų ir darbo paviršių.

Sekite receptą

Dažnai problemos kyla dėl recepto ar technologijos pažeidimo. Paprastai tešla minkant tampa labai lipni, jei:

  • joje nėra pakankamai miltų ar aliejaus
  • blogai sumaišyta
  • per ilgai kilo (perkilo)

Todėl svarbu kontroliuoti ingredientų sudėtį, kokybę ir kiekį, dėti juos tinkama seka ir laikytis kilimo laiko bei kitų gaminimo ypatybių.

Naudokite miltus

Šis patarimas aktualus, jei kepate mielinius, sviestinės ar sluoksniuotos tešlos gaminius. Net ir gana elastinga tešla kočiojant kartais prilimpa prie paviršių ir rankų. Tokiu atveju stalą pabarstykite miltais. Svarbiausia nepersistengti: jei įbersite per daug miltų, jie „išminkys” tešlą, ir ji gali išeiti sausa ir kieta. Tačiau lengvas miltų pabarstymas tikrai palengvins kočiojimą.

Kaip iškočioti tešlą be kočėlo

Naudokite aliejų

Darbinį paviršių ir rankas galite patepti plonu aliejaus sluoksniu. Tik būtinai naudokite rafinuotą aliejų. Jei nereikia kočioti tešlos, o tiesiog formuoti gaminius, užtenka patepti rankas.

Naudokite vandenį

Šis metodas tinka, kai reikia kepti sūrio pyragus ar bandeles iš tešlos, pagamintos iš sūrio ar bulvių košės. Formuodami gaminius, periodiškai sudrėkinkite rankas vandeniu.

Atvėsinkite tešlą

Tešlą bus lengviau kočioti, jei suformuosite rutulį, pabarstysite miltais, suvyniosite į maistinę plėvelę ir maždaug 20 minučių palaikysite šaldytuve. Atvėsusi ji paprastai nebelips prie rankų ir paviršių.

Jei šis triukas nepadeda, galite naudoti vieną iš aukščiau pateiktų metodų.

Ne tik kočiojimo metu

Dabar pasakysime, ką daryti, kad išvengtumėte prilipimo problemos ne tik kočiojant, bet ir kepant bei išimant.

Kepimo skarda ar forma: Ištepkite aliejumi – tai padės kepiniams lengviau nusiimti nuo skardos. Aliejumi pateptas kepimo popierius turi tą patį poveikį. Tačiau atminkite, kad plonas, prastos kokybės kepimo popierius, ilgai kaitinamas, gali tapti trapus, įtrūkti ir prilipti prie gaminio. Geriau naudoti storą, aukštos kokybės kepimo popierių.

Šlapias virtuvinis rankšluostis: Suteikia papildomą efektą. Ką tik iš orkaitės ištrauktą karštą kepimo indą 2–3 minutėms padėkite ant šlapio rankšluosčio – garai pakels kepinius nuo indo sienelių ir dugno.

Blynams kepti: Idealiai tinka keptuvė su nepridegančia danga, o į pačią tešlą nepakenktų įpilti šiek tiek aliejaus.

Išbandykite visus metodus ir išsirinkite jums patogiausią. Su šiais patarimais tešla taps jūsų drauge, o kepiniai – tobuli!

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.