Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl metų metus laikėme duoną plastikiniame maišelyje ir net nesuvokėme, kad ją gadiname

3 min. skaitymo

Atrodo, kad Lietuvoje taip buvo daroma visada. Net kai duona buvo parduodama nesupakuota, namuose ji visada būdavo dedama į plastikinį maišelį. Tad kodėl mes taip darėme? Pagrindinė priežastis buvo baimė, kad duona išdžius ir suges. Plastikinis maišelis išlaikė drėgmę, bet sukėlė kitą, daug rimtesnę problemą – produktas maišelyje greičiau genda.

Iškepus arba ilgai pastovėjus duonai, iš jos prasideda drėgmės išsiskyrimo procesas. Jei duona paliekama maišelyje, drėgmė kondensuojasi ant jo sienelių. Dėl to susidaro ideali aplinka pelėsiui augti – šilta ir drėgna.

Laikant maišelyje, pelėsis susidaro maždaug po 3–4 dienų, tik jo tiesiog nematyti akimi. Nematomo pelėsio pavojus yra tas, kad jo grybiena sudygsta giliai minkštime. Todėl nepakanka nupjauti atsiradusią dėmę – visas produktas jau yra užkrėstas ir gali turėti sveikatai kenksmingų mikotoksinų.

Kai kurios duonos rūšys ilgiau nepelys. Pavyzdžiui, jei duona buvo gaminama su duonos raugu, padidėjęs jo rūgštingumas neleis greitai vystytis pelėsiui.

Duona daug greičiau supelys, jei ją laikysite ne tik maišelyje, bet ir ten, kur, pavyzdžiui, krinta tiesioginiai saulės spinduliai. Šaldytuvo naudojimas tokioje situacijoje problemą išsprendžia tik iš dalies.

Kodėl šaldytuvas yra bloga mintis?

Jei tiesiog įdėsime duoną į šaldytuvą, ji pradės sugerti visus kvapus. Tačiau pagrindinė problema yra kita: šaltis pagreitina džiūvimo procesą. Žemoje temperatūroje (bet aukštesnėje nei nulis) duonos krakmolas kristalizuojasi daug greičiau nei kambario temperatūroje. Dėl to duona tampa „guminė” ir praranda skonį.

Duoninės pasirinkimas

Kaip teisingai laikyti duoną?

Štai keli patikrinti metodai:

Duoninė

Geriausias šviežios duonos draugas yra tinkama duoninė. Tai ne šiaip dėžė, o specialiai tam skirtas konteineris. Ji riboja oro srautą, kad duona neišdžiūtų, bet tuo pačiu metu leidžia jai „kvėpuoti”, išskirdama drėgmės perteklių. Geriausios yra medinės duoninės (ypač pagamintos iš kadagio ar beržo) arba keraminės su mažomis skylutėmis ventiliacijai.

Audinys arba popierius

Ekspertai renkasi produktus laikyti dvigubame vaflinio rankšluosčio sluoksnyje. Taip duona ilgiau išlaikys traškią plutelę. Puikiai tiks ir lininis, medvilninis maišelis arba tiesiog švarus rankšluostis. Natūralūs audiniai leidžia duonai kvėpuoti, sugerdami drėgmės perteklių. Kitas variantas – popierinis maišelis, kuris dažnai naudojamas kepiniams parduoti kepyklose.

Šaldiklis ilgalaikiam laikymui

Atkreipkite dėmesį, kad duoną šaldiklyje galima laikyti supjausčius ją ir sudėjus į maišelį. Tai vienintelis atvejis, kai maišelis yra pateisinamas. Galite ją išimti gabalėliais, pašildyti, pavyzdžiui, skrudintuvėje, orkaitėje arba kepti sausoje keptuvėje. Taip ji bus kaip ką tik iškeptos.

Išvada

Nėra vieningų duonos laikymo taisyklių, tačiau pagrindinis principas – rasti pusiausvyrą tarp drėgmės išsaugojimo ir oro patekimo. Taigi, jei planuojate duoną suvalgyti per 2–3 dienas, apvyniokite ją rankšluosčiu arba įdėkite į duoninę. Jei pirkote daugiau, nedelsdami supjaustykite ir dalį įdėkite į šaldiklį. O apie plastikinį maišelį ant virtuvės stalo, kaip apie blogą įprotį, geriau pamirškite.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.