Ekspertai pasidalijo savo paslaptimis, kaip padaryti, kad malkos ne per greitai sudegtų, o geriau įkaistų. Viskas priklauso nuo technikos, medienos pasirinkimo ir dažnų klaidų vengimo.
Kodėl malkos taip greitai dega?
Dažnai kalti patys savininkai. Daugelis žmonių krauna malkas piramide – ir tai jau pirmoji klaida. Tokioje konstrukcijoje ugnis vienu metu apima visas rąstus, ir jie akimirksniu sudega. Arba krosnies sklendė per ilgai paliekama atidaryta, o trauka tiesiog įsiurbia šilumą į kaminą. Įtakos turi ir netinkamai parinkta mediena. Minkštos veislės labai greitai sudega.
Pasiruošimas – raktinė sėkmės dalis
Norint, kad malkos degtų lėtai ir skleistų maksimalią šilumą, reikia pradėti nuo pasiruošimo. Šaltos malkos – taupumo priešas. Kelias dienas prieš kuriant jas reikėtų įnešti į namus, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Tokios malkos greičiau užsidega, mažiau dūmija ir išskiria daugiau šilumos. Tanki mediena (ąžuolas, uosis, akacija) dega ilgai, palikdama karštas žarijas, kurios ilgai rusena ir išskiria šilumą.
Teisingas malkų krovimas
Dabar apie malkų krovimą. Pamirškite piramidę! Dėliokite malkas sluoksniais, kiekvieną eilę pastumdami keliais centimetrais. Ant galo galite patiesti uždegimo popieriaus. Šis triukas garantuoja lėtą, tolygų degimą.
Traukos kontrolė
Tačiau trauka – tai kita istorija. Pradžioje sklendę reikia visiškai atidaryti, kad malkos užsidegtų. Tačiau vos tik ugnis pradeda plisti, ją reikia nedelsiant pridengti. Jei to nepadarysite, šiluma tiesiog nuskris į kaminą. Tačiau visiškai uždaryti jos taip pat negalima – geriau rasti pusiausvyrą.
Reguliarus valymas
Taip pat verta visada prisiminti apie savo krosnies ar židinio švarą, nes tai susiję ne tik su estetika, bet ir su šildymo efektyvumu. Suodžiai pastebimai sumažina krosnies efektyvumą, todėl ją reikia reguliariai ir kruopščiai valyti. Dar geriau – įdiekite temperatūros indikatorių, kad procesas būtų kontroliuojamas. Tai susiję ir su saugumu, ir su patogumu.
Išvada
Taigi, tinkamai parinkus malkas, sumaniai jas sukraunant (ne piramide) ir kontroliuojant trauką, malkos degs ilgai ir ekonomiškai. Namas bus šiltas, o piniginė nepraretės. Linkime sėkmingo šildymo sezono be netikėtumų!