Daugelis žmonių yra įsitikinę, kad kiaušinius iškepa teisingai, tačiau net ir kasdien gamindami maistą, galite padaryti klaidų. Ne visi kepimo niuansai yra akivaizdūs, ir net patyrusios šeimininkės kartais nepaiso paprastų patarimų, kurie gali pagerinti patiekalo skonį ir tekstūrą.
Kiaušinių paruošimas ir riebalų pasirinkimas kepimui
Temperatūra
Kiaušiniai dažnai dedami į keptuvę tiesiai iš šaldytuvo, tačiau norint geriausių rezultatų, išimkite juos 20–30 minučių prieš kepimą. Taip baltymas ir trynys įkais tolygiai, o patiekalas bus tobulos konsistencijos. Jei kiaušinis šaltas, baltymas greitai sustings, o trynys liks atšaldytas ir nespės sušilti.
Švara
Prieš kepant kiaušinius, ypač jei jų lukštai nešvarūs, juos būtina nuplauti. Svarbu juos nusausinti, nes ant karšto aliejaus esantys vandens lašeliai gali aptaškyti ir paskleisti bakterijas po virtuvę.
Šviežumo patikrinimas
Geriau pirmiausia kiaušinius įmušti į atskirą puodelį, o ne tiesiai į keptuvę. Taip patikrinsite jų šviežumą ir išvengsite situacijos, kai vienas iš kiaušinių sugedęs sugadins visą patiekalą. Įtrūkimai lukšte yra priežastis nenaudoti tokių kiaušinių kepimui, tačiau jie gali tikti virimui ar kepimui orkaitėje.
„Šviežias kiaušinio baltymas neturėtų išsilieti, o trynys turėtų būti išgaubtas. Toks paprastas testas padės patikrinti produkto kokybę.”
Kaip įmušti kiaušinį
Kad trynys išliktų nepažeistas, kiaušinį rekomenduojama įmušti ant lygaus paviršiaus, pavyzdžiui, stalo, o ne ant keptuvės krašto ar peiliu. Jei svarbu, kad trynys liktų nepažeistas, pirmiausia įmuškite kiaušinį į puodelį, o tada atsargiai supilkite į keptuvę.
Riebalų pasirinkimas
Kiaušinienėms skonį lemia riebalų pasirinkimas:
- Rafinuotas saulėgrąžų aliejus – klasikinis pasirinkimas
- Sviestas arba lydytas sviestas – sodresniam, kreminiam skoniui
- Alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinys – alyvuogių aliejus neleidžia pridegti, o sviestas suteikia skonio
Virimo technika ir temperatūra
Keptuvės kaitinimas
Keptuvės kaitinimo būdas priklauso nuo jos tipo:
- Keptuvės su nepridegančia danga – riebalus reikia dėti ant šalto paviršiaus ir kaitinti kartu
- Ketaus ir plieno keptuvės – pirmiausia gerai įkaitinkite keptuvę, tada įpilkite aliejaus. Taip susidaro apsauginis sluoksnis, kuris neleidžia maistui prilipti
Optimali temperatūra
Optimali temperatūra yra vidutinė, kai aliejus pradeda šiek tiek spragsėti, bet dar nerūksta:
- Jei keptuvė nepakankamai įkaitusi – kiaušiniai bus žali, baltymas ir trynys keps per ilgai ir praras tinkamą tekstūrą
- Jei keptuvė per karšta – baltymas sudegs, o trynys liks žalias
Kiaušinius galite kepti bet kokioje keptuvėje – ketaus, nepridegančioje ar plieninėje. Svarbiausia pasirinkti tinkamą temperatūrą ir kepimo būdą pagal savo pageidavimus.
Tobulų plaktų kiaušinių rūšys: gaminimo būdai
Yra keletas klasikinių kiaušinių kepimo būdų:
1. „Saulėta puse į viršų” (Sunny Side Up)
Kiaušinis kepamas jo neapverčiant ir neuždengiant: baltymas turi būti visiškai iškepęs, o trynys – šiltas ir skystas. Svarbu tiksliai kontroliuoti temperatūrą, kad apačia nesudegtų, o baltymo viršus šiek tiek sustingtų.
2. „Garuose virti” arba „apvirti” kiaušiniai (Basted/Over Easy Steamed)
Uždenkite keptuvę dangčiu, kartais įpilkite šaukštą vandens. Garai padeda tolygiai iškepti baltymui, neperdžiovinant trynio.
3. „Apverskite” plaktą kiaušinienę (Over)
Kiaušinis apverčiamas mentele:
- Per lengvai (Over Easy) – trumpai kepant kitą pusę, trynys lieka skystas
- Per vidutiniškai (Over Medium) – trynys iš dalies sutirštėja
- Per gerai (Over Hard) – trynys visiškai iškepęs
Išvada
Kiekvienas metodas turi savo privalumų ir atitinka skirtingus skonio pageidavimus. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti ir pasirinkti jums tinkamiausią variantą. Laikydamiesi paprastų patarimų, galite išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir kiekvieną rytą gauti tobulą plaktą kiaušinienę.