Helovinas – puikus metas leisti vaizduotei pasireikšti virtuvėje. Vietoj klasikinių sausainių išbandykite ką nors žaismingesnio ir drąsesnio: sviestinius sausainius, papuoštus mumijomis, skeletais ar „nukandžiotomis“ galūnėmis. Jie ne tik atrodo įspūdingai, bet ir pasižymi nuostabiu sviestiniu, trapiai trupančiu skoniu. Tokie sausainiai taps tikra raganų vakarėlio puošmena ar saldžia staigmena mažiesiems svečiams.
Sviestiniai sausainiai kilę iš Škotijos – kadaise jie buvo laikomi prabangos simboliu ir patiekiami tik ypatingomis progomis. Šiandien tai klasikinis skanėstas, kurį galima paversti tikru meno kūriniu – tereikia kūrybiškumo ir kelių lašų drąsos.
Ingredientai (apie 30 sausainių)
Tešlai:
- 250 g minkšto sviesto
- 250 g cukraus pudros
- 2 kiaušiniai
- ½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- 500 g miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- raudonų ir juodų maistinių dažų (nebūtina)
Papuošimui:
- sausainių formelės (moliūgai, skeletai, šikšnosparniai ir kt.)
- raudona, balta ir juoda rašymo glazūra
- 200 g fondanto glajaus (skeletams ar mumijoms)
- 1 valgomasis šaukštas abrikosų uogienės, pašildytas ir sumaišytas su 1 arbatiniu šaukšteliu vandens

Paruošimas
1. Paruoškite tešlą.
Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą ir cukraus pudrą iki purios masės. Įmuškite kiaušinius ir įlašinkite vanilės ekstraktą. Jei mišinys pernelyg tirštas, įberkite šaukštą miltų. Norėdami spalvotos tešlos, dabar įmaišykite maistinius dažus.
2. Suberkite sausus ingredientus.
Kituose dubenyje persijokite miltus ir kepimo miltelius. Palaipsniui įmaišykite į sviesto masę, minkykite, kol susiformuos vientisa tešla. Ji turi būti minkšta – taip ir turi būti.
3. Atvėsinkite.
Suformuokite tešlos rutulį, padalinkite į dvi dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite mažiausiai 1 valandą.
4. Paruošimas kepimui.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C (su ventiliatoriumi – 160 °C). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Formavimas.
Tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus. Su formelėmis išpjaukite norimas figūras – nuo moliūgų iki mažų šikšnosparnių. Norėdami sukurti „šiurpų“ efektą, kai kurių formų dalis galite specialiai „nukąsti“.
6. Kepimas.
Kepkite 12–15 minučių, kol krašteliai švelniai paruduos. Leiskite sausainiams šiek tiek atvėsti ant skardos, tada perkelkite ant grotelių.

Papuošimas
Mumijoms ar skeletams: iškočiokite fondantą iki 0,5 cm storio, išpjaukite tomis pačiomis formelėmis, patepkite sausainius abrikosų uogiene ir uždėkite fondantą. Naudokite raudoną glajų „kruviniems“ kraštams, o baltą ir juodą – akims, dantims ar „siūlėms“.
Patarimas
Norint intensyvesnių spalvų, naudokite gelinius maistinius dažus – jie nekeičiant tešlos tekstūros suteiks ryškesnį atspalvį. Šiuos sausainius ypač smagu gaminti su vaikais: dekoravimas tampa tikra kūrybine pramoga.
Patiekite sausainius krepšelyje su dirbtiniais voratinkliais, žvakėmis ar moliūgų dekoracijomis – ir turėsite tikrą Helovino šedevrą.

