Ruduo – metas, kai virtuvė kvepia šviežiai keptais pyragais. Jei ieškote deserto, kuris būtų ir paprastas, ir nepaprastai skanus, išbandykite biskvitinį kriaušių pyragą „Pychotka Puszkowa“. Jo nereikia puošti, glazūruoti ar pertepti kremu – pakanka kelių ingredientų ir trupučio kantrybės. Kvepiantis sviestu, vanile ir saldžiomis kriaušėmis, šis pyragas išnyksta nuo lėkštės dar neatvėsęs.
Klasikinis skonis, kurį lengva pamėgti
Kriaušės su biskvitu dera tobulai – vaisiai suteikia drėgmės ir švelnumo, o tešla išlieka puri ir kvapni. Pyragas primena tradicinį naminį kepinį, toks, kokį daro močiutės: be sudėtingų triukų, be brangių priedų, tik grynas skonis.
Jei neturite kriaušių, jas galima keisti obuoliais – rezultatas vis tiek bus gardus. Tokie kepiniai puikiai tinka popietės kavai, jaukiam savaitgalio pusryčiui ar net kaip saldus dovanos variantas.
Ko reikės pyragui
Paruoškite 26 cm skersmens nuimamą kepimo formą. Jums prireiks 3–4 prinokusių kriaušių, 4 kiaušinių, 150 g cukranendrių cukraus (ir šiek tiek papildomai pabarstymui), vieno pakelio vanilinio cukraus, 125 ml tirpinto sviesto, 250 g kvietinių miltų, vieno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, šlakelio citrinos sulčių ir šiek tiek cukraus pudros pabarstymui.

Kaip iškepti
Kambario temperatūros kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi. Po to, maišydami, plona srovele supilkite atvėsusį sviestą. Atskirame inde persijokite miltus su kepimo milteliais ir pamažu įmaišykite į tešlą – švelniai, kad išliktų lengvumas.
Nulupkite kriaušes, perpjaukite jas per pusę, išimkite sėklas ir viršuje kelis kartus įpjaukite (bet neperpjaukite iki galo). Apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuoduotų.
Formą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais ir supilkite tešlą. Kriaušes dėliokite išgaubta puse į viršų – palei formos kraštus, švelniai jas įspausdami. Pyrago centrą galima papuošti keliais graikinio riešuto gabalėliais, o visą viršų pabarstyti ruduoju cukrumi.
Kepimas ir paskutiniai akcentai
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių – kol pyragas taps auksinės spalvos, o įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukiamas sausas. Leiskite šiek tiek atvėsti ir pabarstykite cukraus pudra.
Rezultatas – purus, aromatingas ir švelniai drėgnas kriaušių pyragas, kuris puikiai dera su kava ar karštu pienu. Tai tas receptas, prie kurio grįžtama dar ir dar kartą – nes ties vienu gabalėliu sustoti tiesiog neįmanoma.

