Kartais genialumas slypi paprastume. Moliūgas, kurį daugelis vertina tik kaip sriubų ar pyragų ingredientą, kepant su česnaku ir žolelėmis tampa visai kitu patiekalu – aromatingu, švelniu, net šiek tiek rafinuotu. Šis receptas nereikalauja nei sudėtingų priedų, nei kulinarinio išmanymo, bet rezultatas priverčia susimąstyti, kodėl iki šiol taip nekepėte moliūgo.
Jums reikės:
- 700 g moliūgo (geriausia – kietesnio, pvz., sviestinio arba muskatinio tipo);
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 4 česnako skiltelių (išspaustų);
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko;
- žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų;
- (nebūtina) 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus – jei norite švelnesnio skonio;
- (nebūtina) šiek tiek tarkuoto parmezano patiekimo pabaigoje.
Paruošimas:
- Paruoškite moliūgą.
Nulupkite jį, pašalinkite sėklas ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kuo vienodesni gabaliukai, tuo tolygiau iškeps. - Pasigaminkite prieskonių mišinį.
Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnaką, baziliką, druską, pipirus ir, jei norite, žiupsnelį cukraus. - Sumaišykite su moliūgu.
Supilkite padažą ant moliūgo gabaliukų ir gerai išmaišykite, kad visi tolygiai pasidengtų aromatingu mišiniu. - Kepkite.
Sudėkite moliūgą į kepimo skardą vienu sluoksniu – taip jis gražiai apskrus. Kepkite apie 30 minučių 200 °C temperatūroje, kol moliūgas taps minkštas, o kraštai – lengvai karamelizuoti. - Pabaigai – parmezanas.
Norint suteikti papildomo pikantiškumo, paskutinėmis 5 minutėmis galima užbarstyti šiek tiek tarkuoto parmezano.
Rezultatas:
Kvapnus, šiek tiek saldus ir lengvai česnakinis moliūgas, kurio išorė maloniai apskrudusi, o vidus – švelnus tarsi kremas. Jis puikiai tinka kaip užkandis, garnyras prie mėsos ar žuvies, o taip pat gali tapti lengvu vakarienės patiekalu ar net šventinio stalo akcentu.
Minimalus ingredientų kiekis, maksimalus skonis – būtent taip moliūgas pelno vietą tarp tų receptų, prie kurių vis norisi grįžti.

