Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Unikalus žąsies krūtinėlės receptas: kaip iškepti mėsą, kuri tirptų burnoje

Žąsies krūtinėlė
4 min. skaitymo

Žąsies krūtinėlė – rudens prabangos simbolis ir vienas iš tų patiekalų, kuris reikalauja kantrybės, bet atsidėkoja nepakartojamu skoniu. Lapkritis – žąsų sezonas: paukščiai būna prisiauginę riebalų žiemai, todėl mėsa tampa sultinga, o aromatas – sodrus ir gilus. Tai klasikinis pasirinkimas Šv. Martyno dienos vakarienei, tačiau tinkamai paruošta žąsies krūtinėlė gali tapti tikra puotos pažiba bet kuriuo metu.

Žąsies krūtinėlės paruošimas ir marinavimas

Porcijos: 2 žmonėms
Paruošimo laikas: apie 1,5 val. + 8 val. marinavimui
Sudėtingumas: vidutinis

Jums reikės:

  • 2 žąsies krūtinėlių (arba vienos dvigubos),
  • 3 g druskos,
  • 5 g šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • 5 g džiovintų čiobrelių,
  • 5 g džiovinto mairūno,
  • 200 ml raudonojo vyno,
  • 50 ml vandens,
  • 200 ml vyšnių kompoto.

Papildomai (nebūtina, bet labai rekomenduojama):
2 obuoliai, 2 kriaušės, 1 raudonasis svogūnas.

Marinavimas:

  1. Nupjaukite nuo žąsies krūtinėlės perteklių riebalų ir plėvelių.
  2. Pagardinkite žolelėmis, druska ir pipirais.
  3. Sudėkite į stiklinį ar keraminį indą, užpilkite vynu, vandeniu ir vyšnių kompotu.
  4. Uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį (arba bent 8 val.).

Toks marinatas ne tik suminkština mėsą, bet ir suteikia subtilų vaisišką poskonį, puikiai derantį su žąsienos riebumu.

Skani žąsies krūtinėlė
Skani žąsies krūtinėlė

Kaip tinkamai iškepti žąsies krūtinėlę

  1. Prieš kepdami išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje bent 30 minučių, kad temperatūros skirtumas nesuskaldytų indo.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
  3. Sudėkite krūtinėles į karščiui atsparų indą, uždenkite ir kepkite 30 minučių.
  4. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C, atidenkite ir kepkite dar 30 minučių, retkarčiais semkite sultis nuo dugno ir apšlakstykite mėsa.
  5. Likus 20 minučių iki pabaigos, suberkite ketvirčiais pjaustytus obuolius, kriaušes ir svogūną – jie sugers žąsies sultis ir taps natūraliu padažu.

Jei norite traškios odelės, pirmas 10 minučių krūtinėles galima apkepinti keptuvėje odele žemyn – kol paviršius lengvai parus. Tada perkelkite į orkaitę ir užbaikite kepimą pagal receptą.

Kaip gauti sultingą rezultatą

Paslaptis slypi temperatūroje ir drėgmėje.

  • Kepkite ne trumpiau nei valandą, bet neleiskite mėsai išdžiūti – periodiškai ją apšlakstykite kepimo skysčiu.
  • Norint dar minkštesnės struktūros, galima naudoti žemesnę temperatūrą (160 °C) ir pailginti kepimo laiką iki 1,5–2 valandų.
  • Po iškepimo leiskite krūtinėlei pailsėti 10 minučių, kad sultys tolygiai pasiskirstytų.

Kaip pagardinti žąsį

Žąsiena puikiai dera su stipriais, aromatingais prieskoniais: kadagiu, kvapiaisiais pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ar net trupučiu apelsino žievelės.
Jei norite ypatingo akcento – patiekite mėsą su vyšnių arba spanguolių padažu, o šalia – karamelizuotus obuolius ar juodųjų serbentų žele.

Ar žąsiena sveika?

Taip, nors tai riebi mėsa, žąsiena turi vertingų riebalų rūgščių, artimų alyvuogių aliejaus struktūrai. Joje gausu geležies, vitamino B12, cinko ir seleno, todėl saikingas vartojimas gali būti net naudingas širdžiai ir kraujotakai.

Rinkdamiesi mėsą, atkreipkite dėmesį į ūkio kilmę – kokybiška, be antibiotikų auginta žąsis ne tik skanesnė, bet ir sveikesnė.

Rezultatas: švelni, sultinga, subtiliai vaisiška žąsies krūtinėlė su traškia odele – klasikinis rudens patiekalas, kuris nepalieka abejingų. Skonis – sodrus kaip lapkričio vakaras, kvapas – jaukus kaip šiltas namų židinys.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.