Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Švelnus vištienos kepenėlių paštetas be kepimo – aksominis skanėstas per 20 minučių

Švelnus vištienos kepenėlių paštetas be kepimo
4 min. skaitymo

Minkštas, švelnus ir tirpstantis burnoje – šis paštetas tepasi ant duonos kaip sviestas, o skonis tampa dar sodresnis per naktį. Kepenėlės čia ne kepamos, o troškinamos po dangčiu be aliejaus – taip išsaugomas natūralus sultingumas, o virtuvėje nelieka nei kvapų, nei dūmų. Paruošimas trunka vos 20 minučių, o rezultatas – maistingas, nebrangus ir stebėtinai elegantiškas užkandis.

Kodėl verta rinktis variantą be kepimo

Kepant kepenėlės sukietėja, paviršius tampa kartokas. Troškinant jos išlieka švelnios, o paštetas – aksominis. Be to, taip išsaugomos maistinės medžiagos: kepenėlės yra vienas geriausių natūralios geležies šaltinių. Be jokių riebalų pertekliaus ar riebalų kvapo, tik subtilus, švarus skonis.

Ingredientai (apie 10 porcijų)

  • 600 g šviežių vištienos kepenėlių
  • 1 vidutinis svogūnas (apie 100 g)
  • 1 morka (apie 120 g)
  • 100 g sviesto (30 g troškinimui, 70 g – pabaigoje)
  • 1 lauro lapas
  • druska ir juodieji pipirai pagal skonį

Morkos suteikia saldumo, svogūnai – sodrumo, o sviestas – aksominę tekstūrą. Nepakeiskite jo margarinu: pastarasis paštetą sutvirtina ir sugadina skonį.

Skani užtepėlė
Skani užtepėlė

Paruošimas žingsnis po žingsnio

  1. Paruoškite produktus. Kepenėles supjaustykite 3–4 cm gabalėliais, pašalinkite plėveles ir gyslas. Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite.
  2. Troškinkite. Į storadugnį puodą ar gilią keptuvę sudėkite kepenėles, svogūną, morką ir 30 g sviesto. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 15 minučių, retkarčiais pamaišydami.
  3. Pagardinkite. Įberkite druskos, pipirų, įdėkite lauro lapą. Troškinkite dar 10 minučių, neleisdami masės užvirti. Pašalinkite lauro lapą.
  4. Sutrinkite. Mišinį perkelkite į dubenį, šiek tiek atvėsinkite. Įdėkite likusį sviestą ir sutrinkite trintuvu iki vientisos, šilkinės masės. Jei reikia – įpilkite šlakelį karšto vandens ar grietinėlės.
  5. Atvėsinkite. Paštetą perkelkite į indelį ir palaikykite šaldytuve bent 2 valandas. Skonis sustiprės, o konsistencija taps idealia tepti.

Patiekite su ruginės duonos riekelėmis, agurko griežinėliu, krapais ar svogūnų žiedais.

Laikymas ir užšaldymas

Paštetą laikykite sandariame inde, paviršių uždenkite maistine plėvele. Šaldytuve jis išsilaiko 4–5 dienas. Galite ir užšaldyti porcijomis – ledo formelėse ar mažuose indeliuose. Atšildykite lėtai, šaldytuve. Užšaldytas paštetas išlieka puikus iki 3 mėnesių.

Skonio variacijos

Troškinant galima pridėti:

  • žiupsnelį muskato riešuto – šilumai;
  • čiobrelio ar rozmarino – gaivumui;
  • skiltelę česnako – aštresniam tonui.

Trinant:

  • šlakelį konjako ar portveino – gilumui;
  • 50 ml grietinėlės – dar kremiškesniam rezultatui;
  • šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės – šviežumui.

Veganiška versija: kepenėles pakeiskite grybais (pvz., portobello), o sviestą – augaliniu. Troškinkite taip pat – tekstūra kitokia, bet švelnumas išlieka.

Švelnus vištienos kepenėlių paštetas
Švelnus vištienos kepenėlių paštetas

Patiekimo idėjos

  • Užtepkite ant ruginės ar skrudintos duonos, papuoškite agurku ar žolelėmis.
  • Įdarykite vyšninėmis paprikomis, pomidorais ar kiaušiniais – tobulas užkandis.
  • Naudokite kaip makaronų padažo pagrindą – primena prancūzišką karbonarą.
  • Derinkite su sūriais – pašteto švelnumas puikiai kontrastuoja su kietaisiais sūriais.
  • Pabandykite su šaukšteliu uogienės – saldžiarūgštis akcentas nustebins net skeptikus.

Rezultatas: aksominis, švelnus ir lengvas paštetas, kuriam tereikia kelių paprastų ingredientų ir 20 minučių. Tobulas įrodymas, kad prabanga gali būti kasdienybėje – ant šiltos duonos riekės.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.