Yra desertų, kurie tiesiog skanūs. Ir yra desertų, kurie sugrąžina į vaikystę, užpildo namus cinamono kvapu ir priverčia visus susirinkti į virtuvę „tik paragauti“. Obuolių pyragas – iš tos antros kategorijos. Jis paprastas, pigus, iš kasdienių produktų, bet, gerai padarytas, atrodo lyg iš konditerijos vitrinos. Ši versija – sultinga, su lengvai karamelizuotais obuoliais, traškia plutele ir paruošiama per mažiau nei pusvalandį aktyvaus darbo.
Kodėl obuolių pyragas vis dar „valdo“
- obuoliai visada po ranka ir nebrangūs;
- kepant jie minkštėja, bet neištižta – vidus lieka maloniai kramtomas;
- cinamonas ir rudasis cukrus sukuria jaukų, „namų“ skonį;
- toks pyragas tinka ir prie kavos, ir ant šventinio stalo, ir į darbą nusinešti.
Patarimas iš praktikos: skaniausias obuolių pyragas – ne iš vienos, o iš dviejų veislių obuolių. Kelios rūgštesnės skiltelės balanse su saldesnėmis duoda „gyvesnį“ skonį.

Ko reikės (6 porcijoms)
- 4 vidutiniai obuoliai
- 50 g rudojo cukraus
- 35 g sviesto
- 15 g migdolų miltų (galima keisti kvietiniais ar maltais avižiniais dribsniais)
- 1 a. š. malto cinamono
- 1 kiaušinis paviršiui
- paruošta sluoksniuota arba trapios tešlos lakštas
Kaip iškepti
1. Paruoškite obuolius.
Nuplaukite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite 1–2 cm kubeliais. Kuo gabaliukai vienodesni, tuo įdaras tolygiau iškeps.
2. Išvirkite įdarą.
Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite obuolius ir rudąjį cukrų. Troškinkite apie 10 min., kol obuoliai suminkštės ir atsiras tirštesnis sirupas. Suberkite cinamoną ir migdolų miltus – jie sutirštins masę ir neleis pyragui „plaukti“. Palikite šiek tiek pravėsti.
3. Suformuokite.
Tešlą iškočiokite, perkelkite ant skardos. Viduryje paskleiskite įdarą, palikdami apie 2 cm kraštą. Galite uždengti antru tešlos lakštu arba kraštus užlenkti į vidų – bus kaimiškas tartas. Peiliu padarykite mažą plyšelį garams išeiti.
4. Iškepkite.
Paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 15 min., kol paviršius taps auksinis, o kraštai – traškūs. Išėmę palaukite 5 min., kad įdaras „sustingtų“.

Kaip pakelti į kitą lygį
- ant dar šilto pyrago uždėkite vanilinių ledų – klasikinis „karšta + šalta“;
- į įdarą įmeskite saują razinų ar kapotų graikinių riešutų;
- įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės – skonis bus ryškesnis;
- be glitimo versijai naudokite trapią migdolų–avižų tešlą.
Esmė
Tai tas pyragas, kurį galite iškepti „iš nieko“, o visi vis tiek klaus, kur pirkote receptą. Svarbiausia – nepervirti obuolių į košę ir nepagailėti cinamono. Viskas kita – maloni kūryba. Kai namai kvepia obuolių pyragu, net ruduo būna švelnesnis.

