Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Šokoladas, kava ir vynas – ant išnykimo ribos: mokslininkai perspėja apie klimato kaitos kainą

3 min. skaitymo

Klimato kaita ne tik tirpdo ledynus ir kelia jūros lygį – ji gali atimti iš mūsų kai kuriuos labiausiai mėgstamus dalykus. Nauji tyrimai rodo, kad kava, kakava (iš jos gaminamas šokoladas) ir vynuogės (vynui) yra tarp labiausiai klimato kaitai pažeidžiamų kultūrų pasaulyje. Ir jei niekas nepasikeis, ateities kartoms šie produktai gali tapti prabangos preke – arba visai išnykti.

Klimato sąlygos keičiasi greičiau nei augalai spėja prisitaikyti

Kavos, kakavos ir vynuogių augalai yra ypač jautrūs aplinkos pokyčiams. Jiems reikia stabilaus temperatūrų diapazono, specifinio drėgmės lygio ir aiškaus kritulių ritmo. Tačiau dėl globalinio atšilimo šie parametrai ima griūti.

  • Kavos tėvynė – Pietų Amerika ir Afrika – kenčia nuo vis dažnesnių sausros ir staigių potvynių, kurie naikina derlių ir skatina kenkėjų plitimą.
  • Kakavos plantacijos Vakarų Afrikoje (ypač Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje) susiduria su drėgmės disbalansu, dėl kurio medžiai serga grybinėmis ligomis.
  • Vynuogės, jautrios net menkiausiems temperatūros pokyčiams, Vakarų Europoje vis dažniau bręsta per greitai, o tai keičia ne tik skonį, bet ir pačią vyno gamybos geografiją.

Pasak tyrėjų, tai ne vien karščio problema. Daug pavojingesnis veiksnys – kritulių modelių destabilizacija: kai lietūs tampa nereguliarūs, o drėgmės lygis šokteli ar nukrenta per kelias dienas, augalai nebesugeba prisitaikyti.

Geoinžinerija – ne stebuklingas sprendimas

Kai kurie mokslininkai siūlo eksperimentinius būdus atvėsinti planetą, pavyzdžiui, vadinamąjį stratosferos aerozolio įpurškimą (SAI) – dujų paskleidimą aukštuose atmosferos sluoksniuose, kad jos atspindėtų dalį saulės spindulių.

Tačiau naujausias modeliavimas parodė, kad šis metodas neužtikrina stabilaus kritulių režimo. Kitaip tariant, temperatūrą gal ir pavyktų šiek tiek sumažinti, bet augalų augimui būtinos sąlygos – dirvos drėgmė, sezonų ritmas ir lietaus pasiskirstymas – išliktų chaotiškos.

Todėl, kaip pabrėžia tyrimo autoriai, geoinžinerija nėra išeitis. Vienintelis veiksmingas būdas išsaugoti šiuos augalus – mažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir investuoti į tvarią žemdirbystę bei vietos prisitaikymo strategijas.

Skonis, kurio gali nelikti

Jei prognozės išsipildys, šokoladas, kava ir vynas taps vis retesni, brangesni ir skirtingo skonio, nei esame įpratę. Jau dabar kai kurios kavos rūšys, pavyzdžiui, Arabika, sparčiai nyksta iš tradicinių regionų.

Klimato krizė keičia ne tik pasaulio ekosistemas, bet ir kultūrinį paveldą – mūsų ritualus, įpročius ir skonį. Puodelis rytinės kavos ar taurė vyno vakarienės metu gali tapti prabanga, kurią ateities pasaulis pažins tik iš istorijos knygų.

Kaip sako tyrėjai, „jei nesiimsime veiksmų, šie trys produktai taps pirmosiomis klimato kaitos aukomis, kurias pajus kiekvienas.“

Šaltinis: https://www.independent.co.uk/bulletin/news/climate-change-wine-chocolate-coffee-crops-b2860721.html

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.