Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Sveikas majonezas: avokado ir virto kiaušinio kremas be rafinuotų aliejų – paruošiamas per kelias minutes

Majonezas iš sveikų produktų
4 min. skaitymo

Majonezas yra tarsi nematomas herojiškas pagardas – jis sustiprina salotų skonį, suteikia sumuštiniams švelnumo, praturtina padažus ir net sušvelnina keptų daržovių ar žuvies tekstūrą. Tačiau dauguma parduotuvinių variantų slepia tai, ko nesinorėtų matyti kasdienėje mityboje: rafinuotus aliejus, konservantus, stabilizatorius ir cukrų. Ilgainiui tokie priedai gali apkrauti medžiagų apykaitą ir organizmą. Todėl vis dažniau ieškoma alternatyvų, kurios būtų ne tik skanios, bet ir maistingos.

Namų virtuvėje pagamintas avokado ir virto kiaušinio majonezas šiuos poreikius išpildo iškart. Receptas paprastas, greitas ir reikalaujantis vos kelių ingredientų: prinokusio avokado, kietai virto kiaušinio, juodojo česnako, alyvuogių aliejaus ir vandens. Viskas suplakama per minutę, o rezultatas – žalias, švelnus ir minkštas kremas, primenantis klasiką, bet be rafinuotų riebalų ir priedų.

Kodėl ši alternatyva tokia vertinga?

Pagrindinis pokytis slypi riebalų kokybėje. Tradicinis majonezas remiasi rafinuotais augaliniais aliejais, kurie šildomi, apdirbami ir praranda dalį savo maistinės vertės. Toks apdorojimas kartais didina organizmo polinkį į žemo laipsnio uždegimą.

Avokadas, priešingai, suteikia natūralių mononesočiųjų riebalų, palaikančių normalią cholesterolio pusiausvyrą ir širdies sveikatą. Jo minkštimas – puikus vitamino E, kalio ir skaidulų šaltinis. Kietai virtas kiaušinis praturtina majonezą baltymais bei cholinu, o juodasis česnakas pasižymi švelniu, saldžiu aromatu be žaliam česnakui būdingo aštrumo. Tai natūralūs antioksidantai, padedantys žarnynui ir mažinantys oksidacinį stresą.

Kitaip nei įprastas majonezas, šis variantas yra maistingesnis, tačiau išlieka universalus. Jis dera su daržovėmis, mėsos patiekalais, kiaušiniais, žuvimi, užkandžiais ir net sumuštiniais. Tai tarsi sveikas padažų „viskas viename“.

Majonezas iš avokado
Majonezas iš avokado

Ingredientai ir paruošimas – paprastumas, kurio reikia kasdienai

Vienai maždaug dviejų decilitrų porcijai pakanka:

  • 2 kietai virtų kiaušinių
  • ½ prinokusio avokado
  • 2 skiltelių juodojo česnako
  • 2 šaukštų šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 1–2 šaukštų vandens
  • žiupsnelio jūros druskos

Kiaušinius virkite 9–10 minučių, atvėsinkite ir nulupkite. Avokadą perpjaukite, išimkite kauliuką ir minkštimą įdėkite į trintuvą. Tuomet sudėkite česnaką, aliejų, druską ir vieną šaukštą vandens. Plakite 30–60 sekundžių, kol viskas įgaus vientisą, kreminę struktūrą. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens – tik tiek, kad gautųsi lengvai tepamas kremas.

Citrinos ar laimo lašas suteiks lengvumo, čili – šilumos, žolelės – gaivos. Skonį galima pritaikyti prie patiekalo ar nuotaikos.

Paruoštą majonezą laikykite stikliniame inde šaldytuve 2–3 dienas. Nedidelės porcijos puikiai tinka šviežiam naudojimui, o didesnes galima užšaldyti – atitirpinus tereikia dar kartą išmaišyti.

Kaip naudoti šį sveiką majonezą?

Toks majonezas – puiki palyda tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Jis sustiprina skonį ir suteikia kremiškumo be nereikalingo riebalų pertekliaus.

Juo galima:

  • pagerinti šviežias salotas – nuo klasikinių daržovių iki baltymų salotų;
  • sutepti duoną, lavašą ar mėsainį;
  • naudoti kaip užtepėlę daržovių lazdelėms;
  • dėti ant orkaitėje keptų bulvių ar kitų daržovių;
  • pertepti žuvies ar vištienos patiekalus;
  • pagaminti sveikesnį „dip“ užkandžiams.

Dėl savo švelnaus skonio jis tinka tiek gaivesniems, tiek sodresniems deriniams: nuo kiaušinių iki tuno, nuo grikių salotų iki daržovių mėsainių.

Avokadinis majonezas
Avokadinis majonezas

Paprastas žingsnis į švaresnę virtuvę

Šis naminis avokado ir virto kiaušinio majonezas įrodo, kad galima sumažinti perdirbtų produktų kiekį neaukojant skonio ar patogumo. Viskas atliekama per kelias minutes, o ingredientai pasiūlo daug daugiau nei vien tik malonią tekstūrą.

Tokias alternatyvas lengva įtraukti į kasdienį racioną – jos tinka mums, mūsų energijai ir virškinimui. Iš čia kelias veda ir į kitas sveikesnes padažų bei pagardų versijas, kurios natūraliai plečia mūsų virtuvės galimybes.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.