Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Švara be pastangų: gudrūs namų ruošos patarimai, kurie žymiai sumažins indų plovimo ir virtuvės valymo laiką

4 min. skaitymo

Virtuvė yra keistas namų laboratorijos ir teatro hibridas: čia gimsta kvapai, dramatiškai spragsi kepamos daržovės, o ant stalviršių nusileidžia trupinių meteoritai. Ir vis dėlto didžiausias paradoksas slypi visai ne puoduose, o laike. Maistas gaminasi greitai, bet nešvarumai kaupiasi dar greičiau. Štai kodėl protingas, prevencinis požiūris – „geriau nesusikurti, nei po to kovoti“ – gali paversti virtuvės rutiną lengva ir net šiek tiek elegantiška.

Čia nėra kalbos apie sterilumą ar maratonus su šveitimo kempine. Šie patarimai sukurti taip, kad virtuvė pati „nesipurvintų“, o indų plovimo laikas sutrumpėtų iki juokingai mažų porcijų.

Plauti gaminant – mažas triukas su dideliu poveikiu

Profesionalūs virtuvės šefai šią taisyklę vadina savotišku virtuvės kvėpavimu. Kol troškinys burbuliuoja, o orkaitė šildo, rankos turi savo darbą: greitai nuplauti naudotus peilius, pjaustymo lenteles, dubenėlius. Tai psichologinis triukas – mažos pertraukos palaiko švarą, neleidžia kauptis kalnams ir išvengia to liūdno momento, kai po vakarienės įjungiate šviesą ir matote, kad kriauklėje – Everestas.

Viryklės ir sienų apsauga – barjeras nuo lašų ir riebalų

Riebalai spragsi entuziastingai ir be sąžinės. Kad kuo mažiau jų liktų ant viryklės, galima pasitelkti paprastą gudrybę: foliją arba daugkartinius apsauginius kilimėlius.

Folija apsaugo paviršių, ją lengva pakeisti, o kilimėliai tarnauja ilgai ir nuvalo greičiau nei sumuštinį. Tas pats galioja sienoms už viryklės – ypač jei gaminate dažnai.

Svarbu: dujinėse viryklėse folija neturi kliudyti ventiliacijai ir liestis su liepsna. O indukcinėms ir stiklo keramikos kaitlentėms šis triukas netinka.

Pavasarinis tvarkymasis

„Darbinė“ šiukšliadėžė – nuostabus paprastumas

Virtuvės šefai niekada nebėga su kiekviena bulvės žievele per visą virtuvę. Jie turi didelį dubenį atliekoms visai šalia darbo zonos.

Tai sutaupo:
– laiką,
– žingsnius,
– trupinius ant grindų,
– nervus.

Baigiant gaminimą, tiesiog išverčiate visą dubens turinį į šiukšliadėžę ir tęsiate dieną be papildomos choreografijos.

Vieno puodo filosofija

Daugybė vakarienių gali būti pagamintos viename inde: makaronai, rizotai, troškiniai, kepsniai su daržovėmis. Tai nėra kulinarinis asketizmas – tai tiesiog protingas efektyvumas. Skonis išlieka turtingas, o indų plovimas sumažėja iki kompaktiško rinkinio: puodas, peilis, lentelė.

Kepimo barjerai – pergamentas, folija ir rankovės

Pergamentas arba folija orkaitėje yra tarsi apsauginis kostiumas kepimo skardai. Skysti marinatai, ištekantys riebalai ar tirpstantys sūriai lieka ant popieriaus, o ne ant metalo. Be to, patiekalą galima patiekti tiesiai nuo kepimo skardos – ypač, jei tai neformalus valgymas.

Mėsos gaminiams puikiai tinka kepimo rankovės: be valymo, be purslų, be sudėtingų padėklų.

Namų tvarkymasis prieš Kalėdas

Indų mirkymas – chemijos pagalba be pastangų

Jei neturite laiko tuoj pat plauti, pripildykite kriauklę šilto vandens ir įlašinkite šiek tiek ploviklio. Fermentai pradės dirbti, o jums nereikės vėliau grumtis su prilipusiais likučiais. Tai tarsi savotiškas „įjungtas autopilotas“ – palikote, grįžote, išplovėte per kelias sekundes.

Mikrobangų krosnelė – ne tik šildymui

Mikrobangė yra nepelnytai nuvertinta virtuvės sąjungininkė.

– Bulves joje galima išvirti per 5–10 minučių, suvyniojus į drėgną popierinį rankšluostį.
– Norint išvalyti mikrobangę, pakanka pakaitinti vandens dubenį su citrinos griežinėliais – garai atliks visą darbą už jus.
– O norint išvengti nešvarumų, naudokite plastikinį dangtelį. Tai vienas pigiausių būdų turėti nuolat švarią mikrobangę.

Galiausiai visa ši švari virtuvės strategija nėra apie švarą dėl švaros. Tai apie psichologinį lengvumą. Kai namų aplinka nereiškia kovos lauko, lieka daugiau vietos kūrybai, laisvam laikui ir malonioms smulkmenoms.

Virtuvė tampa ne pareiga, o rama vieta, kurioje galima gaminti, eksperimentuoti ir gyventi be pastovaus rūpesčio dėl nešvarumų.

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.