Norvegijos žurnalistai atskleidė šiurpų lobį: dėžės, pažymėtos „aukščiausios rūšies lašiša“, pilnos sergančių, sužalotų ir net sugedusių žuvų, kurios neteisėtai keliauja į Europą. Tai ne siaubo filmas, o realybė, kuri šokiruoja lašišos mėgėjus nuo Oslo iki Vilniaus. Ar jūsų mėgstama žuvis – iš tiesų „premium“?
Norvegijos visuomeninio transliuotojo NRK tyrimo žurnalistai slapta infiltravosi į lašišų perdirbimo gamyklą Europoje ir savo akimis pamatė, kas dedasi. Jie stebėjo, kaip atidaromos siuntos iš Norvegijos fermų. Rezultatas? Beveik kiekviena dėžė – tikras siaubas: lašišos su atviromis opomis, giliomis žaizdomis, deformacijomis ir net mirštančios būklės. Tokios žuvys, vadinamos „prodfisk“ (gamybos žuvys), pagal Norvegijos įstatymus neturėtų palikti šalies ribų – jas privalu perdirbti vietoje, kad būtų užtikrinta kokybė.
„Tai ne vien žaizdos – tai sergančios žuvys, kenčiančios agonijoje“, – rašo Norvegijos mokslo portalas, pabrėždamas, kad problema ne tik estetinis trūkumas. Oda nuimama prieš pardavimą, bet ar tai išsaugo sveikatą? Ne – tokios lašišos vis tiek patenka ant stalų po „korekcijos“. NRK reportažas, pavadintas „Lakselandet“ (Lašišų šalis), atskleidė, kad prieš dešimtmetį tokios siuntos buvo retenybė, o dabar – norma. Darbininkai gamykloje prisipažino: „Kiekvienoje partijoje randame kažką panašaus“.
Skandalas sprogo lapkričio pradžioje, kai NRK transliavo tyrimą. Norvegijos jūros gėrybių asociacijos vadovas Robertas Erikssonas sureagavo aštriai: „Šios žuvys neturėjo pasiekti rinkos. Jos neturėtų būti parduodamos“.

Norvegijos maisto saugos tarnyba (Mattilsynet) patvirtino: pernai pusėje patikrintų fermų rasta pažeidimų, įskaitant neteisėtą sužalotų žuvų eksportą. „Nėra tiesioginės grėsmės vartotojų sveikatai, bet tai kenkia Norvegijos eksporto įvaizdžiui“, – teigia pareigūnai. Vis dėlto, importuotojai iš Kazachstano ir kitų šalių skundžiasi: „Gauname siuntas su žuvimis, kurios atrodo kaip iš pragaro – pilnos žaizdų, nepaisant etikečių“.
Lietuvoje, kur norvegiška lašiša – supermarketų hitas, šis skandalas kelia klausimų. Ar Rimi, Maxima lentynose esanti žuvis saugi? Ekspertai ramina: ES reglamentai griežti, bet tarptautinis pasipiktinimas auga. „Tai ne tik Norvegijos problema – Europa valgo šias žuvis. Reikia skubių patikrinimų“, – sako specialistai.
Šis skandalas – tik viršūnė ledkalnio. Norvegijos lašišų fermos kovoja su masiniais mirtingumais: 2023 m. žuvo beveik 63 mln. lašišų dėl parazitų, streso ir blogų sąlygų. Pabėgimai, tarša – visa tai grasina laukinėms lašišoms. Ar ateis metas boikotui? Kol kas Norvegija žada griežtinti kontrolę, bet ar to pakaks?
Lašišos mėgėjai, būkite budrūs: kitą kartą pirkdami tikrinkite kilmę. O gal laikas grįžti prie silkės?
Šaltiniai:
- NRK
- https://www.sciencenorway.no/aquaculture-economy-fish/norway-exports-salmon-with-wounds-but-thats-not-the-real-problem/2573604
- https://www.dw.com/en/norways-salmon-crisis/video-73759078

