Daugeliui žmonių į kavą įpiltas pienas ar įdėtas cukrus jau atrodo kaip nedidelė nuodėmė. O jei kas nors į puodelį įpila toniko, gazuoto gėrimo ar net įmeta šlakelį alkoholio – reakcijos būna įvairios. Tačiau švedai pakėlė kavos eksperimentus į visiškai kitą lygį. Rezultatas toks keistas, kad internete pasklido vienas klausimas: ar jie rimtai tai geria?
Pasirodo – taip. Ir dar didžiuojasi.
Šis gėrimas vadinamas „kaffeost“, ir jis nėra nauja hipsterių užgaida – tai šimtmečius skaičiuojanti tradicija, kilusi iš šiaurinių Skandinavijos regionų.
Taigi… ką gi švedai deda į kavą?
Trumpas atsakymas: sūrį.
Ilgesnis: specialų, salstelėjusį leipäjuusto sūrį, vadinamą ir duonos sūriu.
Prieš išsigąsdami įsivaizduodami išlydytą čederį plūduriuojantį espresso puodelyje, žinokite – tai visai kas kita. Leipäjuusto yra švelnus, saldus, guminės tekstūros sūris, kuris neištirpsta, o sugeria kavą kaip kempinė.
Švedai jį supjausto gabalėliais, užpila karšta juoda kava… ir mėgaujasi.
Sūris suteikia gėrimui kremiškumo, natūralaus saldumo, o gėrimo pabaigoje lieka minkštų, kavos prisigėrusių sūrio gabalėlių, kuriuos jie su pasimėgavimu suvalgo.
Ne, tai ne pokštas.
Kilmė – iš elnių piemenų gyvenimo
Kaffeost nėra naujovė. Šią keistą, bet įdomią tradiciją sukūrė šiaurės Skandinavijos klajokliai samiai.
Leipäjuusto buvo jų energijos šaltinis, turtingas baltymais ir mineralais, o karšta kava – būdas sušilti keliaujant atšiauriomis sąlygomis. Tad kažkada šis derinys buvo ne egzotika, o praktiškas sprendimas.
Ir nors šiandien kaffeost tikrai nerasite kiekvienoje Švedijos kavinėje, šiaurėje tai tebėra puoselėjamas ritualas.
Beje, šis sūris turi Europos saugomą kilmės vietos nuorodą, tad tikras leipäjuusto gali būti gaminamas tik tam tikruose regionuose, pagal tradicinius metodus – kaip itališkas parmezanas.

Koks yra pojūtis?
Tie, kurie ragavo, sako, kad tai – daugiajutiminis patyrimas.
Karčios kavos ir švelniai saldaus sūrio kontrastas, šilta tekstūra ir kvapas – viskas kuria neįprastą, bet įsimintiną derinį.
Tiems, kurie į kavą žiūri tradiciškai, idėja atrodo šiurpinanti.
Tiems, kurie mėgsta naujus skonius – tiesiog intriguojanti.
O kaip švedai apskritai geria kavą?
Švedijoje kava – kultūra, pokalbis, ritualas.
Ne veltui jie turi garsųjį žodį fika – kavos pertrauką su bandele, sausainiu ar pyragėliu.
Švedai geria daug juodos kavos. Kartais – silpnokos, lyg palengvintai, bet kavinėse kavos kokybė būna puiki. O jei geriate kavą su pienu, švedai tuoj pat pradės klausinėti: karvės? avižų? ryžių? be laktozės?
Ir žinoma – prie kavos būna kaffebröd: cinamonu, kardamonu ar imbieru pagardinti sausainiai ir kepiniai. Be jų fika – ne fika.
Ar išdrįstumėte paragauti kaffeost?
Dalis žmonių šią kombinaciją laiko kulinarine katastrofa.
Kiti – šiltu, jaukiu, tradiciniu skandinavišku skoniu.
Bet viena aišku: švedai tikrai moka nustebinti. Ir kartais – net maloniai.
Jeigu „kava su sūriu“ priverčia išplėsti akis, jūs tikrai ne vieni… tačiau gal tai vienas iš tų dalykų, kuriuos reikia išbandyti bent kartą gyvenime.

