Šiuolaikinėje visuomenėje gebėjimas paisyti savo mitybos poreikių ir sveikatos yra ne mažiau svarbus nei pagarba šeimininkams. Nebereikia visko suvalgyti iki paskutinio kąsnio, kad „neįžeistumėte“ vaišinančiųjų. Tačiau klausimas, kaip mandagiai atsisakyti patiekalo, kuris jums nepatinka ar netinka, išlieka aktualus.
Kaip mandagiai atsisakyti restorane ar bufete
Restorane arba švediškame stale atsisakyti patiekalo visai paprasta. Jei padavėjas pasiūlo valgį, kurio nepageidaujate, pakanka mandagiai pasakyti:
„Ne, ačiū.“
Galite tiesiog nežymiai papurtyti galvą, nesukeldami papildomo dėmesio. Tokia pati taisyklė galioja ir renginiuose, kur svečiai renkasi užkandžius, o dalis maisto pristatoma personalo.
Jeigu kiekvienas svečias užsisako individualiai, galite paprašyti patiekalo be tam tikrų ingredientų – pavyzdžiui, be svogūnų, sūrio ar padažo. Svarbiausia tai padaryti tyliai ir diskretiškai, kreipiantis tiesiai į padavėją.
Jei nenorite vartoti alkoholio, pakanka pasakyti:
„Ačiū, man pilti nereikia.“
Rankos dėti ant stiklinės ar apversti jos – nereikėtų.
Lankantis svečiuose: pagarba sau ir šeimininkams
Vakarieniaujant pas pažįstamus ar giminaičius, kai patiekalus ruošia šeimininkai, šiuolaikinis etiketas taip pat leidžia atsisakyti nepageidaujamo maisto. Jeigu ant stalo yra patiekalas, kurio nevalgote, geriausia jo tiesiog neįsidėti, o ne imti ir palikti neliestą.
Nereikėtų:
- akivaizdžiai nagrinėti patiekalo ingredientų,
- išrinkinėti nepageidaujamų gabalėlių,
- komentarais analizuoti recepto.
Jeigu turite alergijų ar kitų medicininių priežasčių, o patiekalo visgi paragavote, padėkite nepageidaujamą gabalėlį į lėkštės kraštą be komentarų. Netinka bandyti „paslėpti“ maisto – pavyzdžiui, maitinti juo augintinį ar slėpti po servetėle.
Diskretiškumas – pagrindinė taisyklė.

Pasiruošimas vizitui: ar verta pranešti iš anksto?
Jeigu turite aiškių mitybos apribojimų, išankstinis perspėjimas šeimininkams – tai pagarbus žingsnis. Jis leidžia išvengti nejaukių situacijų ir nereikalingo streso.
Pakanka pasakyti:
„Aš nevalgau mėsos, bet labai mėgstu daržoves ir garnyrus.“
Svarbu – neprašyti atskiro meniu ar neerzinti šeimininkų pernelyg detalizuojant. Pakanka nurodyti, ko nevalgysite, ir patikinti, kad tai nesukels nepatogumų.
Kaip reaguoti, jei svečias atsisako patiekalo
Šeimininkai taip pat turi rolę laikytis etiketo. Jei svečias atsisako patiekalo, nevalia:
- raginti „vis dėlto paragauti“,
- teirautis, ar maistas nepatinka,
- klausinėti priežasčių.
Atsisakymas nėra kritika šeimininkui ar jo gaminimo įgūdžiams. Priežastys gali būti sveikatos, dietos ar net paprasto skonio reikalas.
Lygiai taip pat nederėtų versti svečių gerti alkoholio ar siūlyti „baudos“ taurės.
Etiketo ypatumai skirtingose šalyse
Kai kuriuose kultūriniuose kontekstuose atsisakymas paragauti šeimininko siūlomo patiekalo gali būti suprantamas kaip įžeidimas. Tačiau net ir tokiu atveju savo sveikata rizikuoti nereikia. Užtenka parodyti dėmesį patiekalui:
- pagirti jo išvaizdą ar kvapą,
- paragauti nedidelį gabalėlį, jei tai jums tinkama,
- arba mandagiai atsisakyti, nurodant medicininę priežastį ar gydytojo rekomendacijas.
Svarbiausia – neatsisakyti paties apsilankymo, nes tai gali būti vertinama kur kas skaudžiau nei atsisakymas paragauti vieno patiekalo.
Mandagus atsisakymas nėra nepagarba – tai brandus ir šiuolaikiškas požiūris į maistą, sveikatą ir socialines situacijas. Tikslas – išlikti taktiškiems, nepažeisti nei savęs, nei kitų.


