Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Niekada nededu želatinos į šaltieną: viena paslaptis ją padaro tirštą ir „priverčia“ sustingti per 2 valandas

Šaltiena be želė
3 min. skaitymo

Ar norite, kad jūsų pagaminta šaltiena visada sustingtų be želatinos ir būtų sodraus skonio? Dalijamės paprastomis patyrusių virėjų paslaptimis, kurios padės be vargo paruošti tobulą patiekalą.

Daugelis šeimininkių, bandydamos gaminti šaltieną, susiduria su problema: sultinys nesustingsta net po ilgo šaldymo. Šiame straipsnyje patyrę virėjai paaiškina, kaip išvirti natūralius, skanius ir tvirtus vištienos drebučius visiškai nenaudojant želatinos.

Reikalingi ingredientai

  • 2 kg išdarinėtos vištienos skerdenos be galvos ir kojų
  • 0,5 kg vištienos kojų
  • 2 vidutinės morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 6 skiltelės česnako
  • 3–4 juodieji pipirai
  • keli lauro lapai
  • druska ir pipirai pagal skonį
  • spanguolės, virtas kiaušinis, marinuoti agurkėliai, citrina, krapai (papuošimui)

Virimo būdas

Nuplaukite vištą. Nupjaukite riebalų perteklių, skerdeną supjaustykite gabalėliais. Sudėkite mėsą į didelį puodą ir užpilkite vandeniu taip, kad vanduo būtų 5–7 cm aukščiau už mėsos sluoksnį.

Užvirinkite ir nugriebkite putas, kol jų nebebus. Tuomet sumažinkite ugnį iki minimumo, puodą uždenkite ir virkite apie 3,5 valandos ant labai silpnos ugnies.

Po to į puodą įdėkite nuluptas, bet nepjaustytas morkas ir svogūnus. Virkite dar maždaug 40 minučių. Suberkite prieskonius, pavirkite dar apie 10 minučių ir nukelkite nuo ugnies.

Gautą sultinį perkoškite per smulkų sietelį arba marlę. Palikite atvėsti ant stalo. Išimkite vištienos kojas, mėsą atvėsinkite, atskirkite nuo kaulų ir smulkiai supjaustykite.

Mėsą paskirstykite į serviravimo dubenėlius. Sudėkite smulkintą česnaką, virtų morkų griežinėlius, uogas, marinuotus agurkėlius ar kiaušinių gabalėlius. Užpilkite sultiniu ir padėkite į šaldytuvą per naktį.

Patiekite šaltą su actu, garstyčiomis ar krienais. Skanaus!

Naudingas patarimas skaitytojams

Kodėl ši želė sustingsta be želatinos?
Sustingimą lemia natūralus kolagenas, esantis vištienos kojose ir sąnariuose. Kaitinant ilgą laiką (ne mažiau nei 3–4 val.) kolagenas skyla į želatiną, todėl sultinys įgauna visiškai natūralų tirštumą.

Jei norite, kad želė būtų ypač tvirta, į puodą pridėkite:

  • kelis vištienos sparnelius ar kakliukus;
  • kalakutienos kaklą;
  • jautienos uodegą (jei norite sodresnio skonio).

Šiose dalyse daugiausia jungiamojo audinio, tad sultinys visada sustings, net jei vandens bus daugiau nei įprastai.

Taip pat svarbu neleisti sultiniui stipriai virti – tik lėtai garuoti. Stiprus virimas „suplėšo“ kolageno struktūrą ir sultinys tampa drumstas bei praranda tirštėjimo galią.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.