Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Neįprasti patiekalai 2026-ųjų Naujiesiems metams: kaip pradžiuginti Raudonąjį Ugninį Arklį

Patiekalai per Naujuosius metus
4 min. skaitymo

Daugeliui Kalėdos yra šeimos šventė, o Naujieji metai – puiki proga susitikti su draugais ir praleisti laiką prie išskirtinio stalo. 2026-aisiais minėsime Raudonojo Ugninio Arklio metus, todėl ruošiant šventinį meniu verta atsižvelgti į šio simbolio charakterį ir mėgstamas spalvas.

Ką turėtų žinoti šeimininkės

Pagrindinės 2026-ųjų šventinio stalo spalvos – raudona, oranžinė ir auksinė. Kadangi arklys simbolizuoja energiją ir dinamiškumą, meniu rekomenduojama įtraukti ryškių prieskonių ir egzotiškų vaisių.

Ant stalo puikiai tiks mėsos patiekalai iš jautienos, kiaulienos ir paukštienos. Tačiau arklienos geriau vengti – tai laikoma nepagarba metų simboliui.

Pagrindiniai patiekalai

Antis su apelsinų ir riešutų įdaru. Tradiciškai per šventes patiekiama paukštiena, tačiau šį kartą galima išbandyti kažką neįprasto. Pikantiškas įdaras su riešutais, traški odelė ir sultingi anties griežinėliai puikiai dera tarpusavyje, o apelsinų natos padaže daro patiekalą ypatingą. Recepte naudojami sezoniniai žiemos ingredientai: apelsinai, muskato riešutas, čiobreliai, lazdyno riešutai ir obuoliai.

Apelsinų ir granatų lašiša. Ryškus patiekalas, kuriame dera raudona ir oranžinė spalvos – tobula Arklio metams. Patiekalas yra lengvas skrandžiui, gardus ir simbolizuoja žiemos komfortą.

Jautienos ossobuco. Tikrai išskirtinis naminis patiekalas. Akcentas – tirštas, pikantiškas padažas su gremolata, pagaminta iš smulkintų citrinos žievelių, česnako ir petražolių.

Jautienos išpjova su granatų čatniu. Mėsa aptepama garstyčių, rudojo cukraus, čiobrelių ir rozmarinų glajumi, kepama ir patiekiama su naminiu čatniu iš granatų, obuolių, brendžio ir imbiero. Saldus ir rūgštus skonis garantuotas.

Pagrindiniai patiekalai per Naujus metus
Pagrindiniai patiekalai per Naujus metus

Garnyrų ir užkandžių idėjos

Gruzdinti burokėliai su apelsinų gremolata ir ožkos sūriu. Net tie, kurie nemėgsta burokėlių, pakeis nuomonę paragavę šio patiekalo. Trupintas ožkos sūris ir gaivinanti apelsinų gremolata sukuria nepakartojamą skonį, o dviejų spalvų burokėliai suteiks ryškumo šventiniam stalui.

Sūrio gratinas su brokoliais. Net išrankiausi valgytojai įvertins šį sotų patiekalą. Čederio ir parmezano sūrio mišinys, svogūnai, maltos garstyčios ir kajeno pipirai sukuria prabangų troškinį su traškiais paviršiaus džiūvėsėliais.

Klevų ir imbiero glazūruotos morkos. Gražiai atrodančios ir neįtikėtinai skanios. Klevų sirupas puikiai pakeičia medų, o imbiero šaknis suteikia aštrų, pikantišką skonį.

Aštrus perlinis kuskusas su kedro riešutais. Puikus garnyras, paruošiamas vos per kelias minutes. Šviežia mėta ir kalendra, džiovinti serbentai, kedro riešutai ir citrinos žiupsnelis – puikiai tinka prie avienos.

Krostiniai su ožkos sūriu, spanguolėmis ir figomis. Skonių derinys sukuria nuostabų užkandį. Ožkos sūris puikiai papildo saldų ir rūgštų spanguolių bei figų įdarą.

Mišrainė per Naujus metus
Mišrainė per Naujus metus

Netradiciniai šventiniai gėrimai

Burbono kokteilis su imbieru ir spanguolėmis. Saldus, rūgštokas ir šiek tiek aštrus kokteilis, puikiai tinkantis šventiniam vakarėliui. Burbonas ir aštrus imbiero sirupas, apelsinų ir spanguolių sultys sukuria žaismingą skonį.

Meksikietiškas champurrado. Šis gėrimas užima ypatingą vietą Meksikos kultūroje. Sodrus šokolado aromatas ir raminanti, šilta tekstūra apgaubia nauja energija po kiekvieno gurkšnio. Meksikoje jis geriamas per visas žiemos šventes. Puikiai dera su tamales arba churros.

Austriškas raudonojo vyno punšas su cinamonu. Tradicinis žiemos gėrimas, gaminamas iš arbatos, apelsinų sulčių, prieskonių, cukraus ir romo. Šis punšas akimirksniu užpildys namus jaukia, šventine atmosfera.

Įdomios Naujųjų metų tradicijos pasaulyje

Meksikiečiai dėvi skirtingų spalvų apatinius, priklausomai nuo Naujųjų metų norų, o brazilai gruodžio 31-ąją renkasi tik baltus drabužius. Danijoje žmonės meta senas lėkštes į draugų duris, kad atbaidytų piktąsias dvasias. Kanadiečiai atsisveikina su praėjusiais metais ant apledėjusio ežero, o kolumbiečiai su tuščiu lagaminu apbėga kvartalą – tai simbolizuoja kelionių troškimą ateinantiems metams.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.