Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Puodas su šimtmečio apnašomis atgijo: du šaukštai „šito“ į vandenį – ir sienelės vėl spindi

Kaip išvalyti seną puodą
3 min. skaitymo

Kiekvienuose namuose atsiranda toks indas, kurį gaila išmesti: viršelis dar sandariai užsidaro, dugnas storesnis nei naujų keptuvių, bet šonai nuo metų virimo atrodo taip, lyg juos būtų padegę. Juodi sluoksniai, anglies apnašos, svilėsių kvapas – viskas susikaupia sluoksnis po sluoksnio.

Geros naujienos tokios: tokį puodą tikrai galima prikelti antram gyvenimui, ir tam nereikia nei agresyvių chemikalų, nei kelių valandų šveitimo. Sumanios namų šeimininkės jau seniai žino vieną triuką, kuris nuvalo daugiametes apnašas beveik be pastangų.

Vietoj kietų valiklių – senas geras baliklis

Skamba keistai, bet būtent įprastas skalbinių baliklis turi savybių, kurios, šildomos kartu su vandeniu, suskaido seną riebalą, pridegusius likučius ir organines nuosėdas. Jis veikia visai kitaip nei abrazyvai – ne braižo, o atpalaiduoja nešvarumus.

Svarbiausia – teisinga koncentracija ir saugumas. Naudojame tik labai praskiestą tirpalą, todėl danga nenukenčia.

Kaip atlikti visą procesą saugiai ir efektyviai

1. Užpildykite puodą vandeniu maždaug iki pusės.
Tai pakanka, kad tirpalas pasiektų net aukštas sieneles.

2. Įpilkite du šaukštus baliklio.
Daugiau nereikia – didesnė koncentracija tikrai nepaskubins proceso.

3. Užkaiskite puodą ir palaukite, kol vanduo užvirs.
Garai sustiprina tirpalo veikimą, o aukšta temperatūra padeda atskirti prilipusius nešvarumus.

4. Nukelkite nuo viryklės ir palikite pastovėti.
Valandėlė – optimalus laikas. Per ilgai nelaikykite, kad nepažeistumėte dangos.

5. Atvėsus švelniai nugramdykite sieneles ir dugną.
Tiks medinis arba silikoninis šaukštas. Jokio spaudimo – nuosėdos turėtų nusilupti kaip plona plėvelė.

6. Gerai išskalaukite indą.
Tada dar kartą praplaukite karštu vandeniu su įprastu indų plovikliu.

Rezultatas nustebina: puodas atrodo tarsi ką tik „atkeliavęs“ iš parduotuvės. Net seni, juodi sluoksniai, kuriuos anksčiau vadinote „amžinomis dėmėmis“, dingsta be didelių pastangų.

Svarbu žinoti (kad išliktų saugu)

– baliklio niekada nemaišykite su actu, amoniaku ar kitais valikliais – tai gali sukelti pavojingus garus;
– tirpalą kaitinkite tik atvira ventiliacija (langas, gartraukis);
– netinka indams su pažeista, atšokusia teflono danga;
– iš išorės dangą taip pat galima pakaitinti šiuo metodu, jei puodas metalinis.

Kodėl verta išbandyti?

– prikelia senus indus naujam gyvenimui
– nereikia šveisti iki pūslių
– pigiau ir greičiau nei pirkti naują keptuvę
– tinka puodams, kepimo skardoms, metaliniams dangčiams

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.