Prancūziška lašiša su kreminiu padažu – tai patiekalas, kuris suteikia vakarienei išskirtinumo be sudėtingų technikų ar ilgų valandų virtuvėje. Šio klasikinio recepto paslaptimis pasidalijo prancūzų virtuvės šefas ir buvęs restorano savininkas Joelis Mielis, o jo patarimai leidžia namuose pasigaminti žuvį, kurios skonis prilygsta aukštos klasės restoranams.
Lašiša puikiai tinka tiek kasdienai, tiek vakarienei svečiams – ją lengva derinti su įvairiais marinatais ir padažais, o tinkamai paruošta ji išlieka sultinga, minkšta ir švelniai aromatinga.
Šefo paslaptis: atskirai kepama žuvies oda
Joelis Mielis tikina, kad traški lašišos odelė yra detalė, kuri visada sužavi svečius. Nors skamba įmantriai, šis būdas iš tikrųjų labai paprastas – odelė kepama atskirai, prispausta svoriu, kad neišsikraipytų, ir tampa puikiu pagardu patiekimo metu.
Ko reikės lašišos patiekalui su kreminiu špinatų padažu
Ingredientai:
- 2 lašišos filė gabalėlių
- druskos, pipirų
- 1 valg. šaukšto sviesto
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 120 ml sauso baltojo vyno
- askaloninio česnako
- 180 ml dvigubos grietinėlės
- 1 arbat. šaukštelio Dižono garstyčių
- pusės citrinos sulčių
- 60 g šviežių špinatų

Kaip kepti tobulą lašišą
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C (arba 170 °C su ventiliatoriumi).
- Atsargiai nuimkite filė odą, kad ji liktų vientisa.
- Ant kepimo skardos, išklotos pergamentu, sudėkite odeles.
- Apšlakstykite ištirpintu sviestu, pagardinkite druska ir pipirais.
- Uždenkite dar vienu pergamento lapu ir prispauskite sunkiu, karščiui atspariu daiktu, kad kepdamos odelės neišsilenktų.
- Kepkite apie 25 minutes, kol taps traškios ir auksinės.
Tuo metu paruoškite lašišą:
- Filė gabalėlius pagardinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinkite šiek tiek sviesto su lašeliu alyvuogių aliejaus.
- Kepkite filė po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, neuždengdami dangčiu.
Šefas pažymi: lašiša turi būti beveik iškepusi, tačiau viduje likti švelniai rausva.
Špinatų grietinėlės padažo paruošimas
- Į nedidelį puodą supilkite baltąjį vyną ir citrinos sultis.
- Sudėkite smulkintus askaloninius česnakus ir virkite, kol skystis beveik visiškai išgaruos.
- Įmaišykite garstyčias, grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais.
- Virkite apie 2 minutes ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės.
- Sudėkite šviežius, smulkintus špinatus ir pavirkite dar 30 sekundžių, kol jie suminkštės.
Patiekimas kaip restorane
Išimkite iškeptas lašišos filė ir sudėkite į pašildytas lėkštes. Ant viršaus gausiai užpilkite kreminio špinatų padažo. Galiausiai ant viršaus uždėkite traškias, auksines žuvies odeles – jos suteiks patiekalui tekstūros ir ypatingo aromato.
Prancūzų šefas rekomenduoja lašišą patiekti su virtomis bulvėmis arba švelniu bulvių piurė – taip padažas atsiskleis labiausiai.

