Olandijoje šie blynai ne tik sotūs – jie dar ir pranašauja sėkmę. Sakoma, kad jei blyno nepavyks sėkmingai išmesti į orą ir apversti, metai bus nesėkmingi. Tad nenuostabu, kad jų kepimas čia – tikras ritualas. Šiandien išbandome tradicinius olandiškus sūrius blynus, kurių istorija siekia dar laikus, kai pusės Europos miestų net nebuvo.
Šie blynai tiršti, sotūs ir pagaminti iš paprastų ingredientų, o šinka ir sūris tradiciškai slepiami po antru sluoksniu tešlos. Skonis paprastas, bet labai jaukus – tikra klasika, ypač jei mėgstate sotesnius patiekalus.
Ingredientai
Tešlai:
- 2 kiaušiniai
- 250 ml pieno
- 150 g miltų
- žiupsnelis druskos
- trupučio sviesto kepimui
Įdarui:
- 100 g kumpio gabalėlių
- 100 g tarkuoto sūrio (Gouda ar kitas olandiškas)

Paruošimas
- Paruoškite tešlą.
Sumaišykite kiaušinius, pieną, miltus ir žiupsnelį druskos. Tešla turi būti tirštesnė nei įprastiems lietuviškiems blynams – beveik kaip grietinės konsistencijos. - Kepkite pirmąjį sluoksnį.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite nedidelį samtį tešlos ir paskirstykite. - Sudėkite įdarą.
Ant dar neiškepusio blyno viršaus išdėliokite kumpį ir sūrį. - Uždenkite antru tešlos sluoksniu.
Plonai užpilkite tešlos, kad įdaras pasislėptų viduje. Kepkite, kol apačia gražiai apskrus. - Apverskite.
Tradiciškai – metimu į orą. Jei nepavyksta, olandai sako, kad metai gali būti prasti, bet tikėti šiuo prietaru – neprivaloma! - Apkepkite kitą pusę.
Kai blynas bus auksinės spalvos ir sūris viduje išsilydys – viskas paruošta.
Skonis ir pastabos
- Skonis – maloniai sūrus ir sotus, bet jokio ypatingo „wow“ (apie 6/10), tiesiog jaukus klasikinis blynas.
- Labai sotus – daugiau nei vieno suvalgyti sunku.
- Paruošimo sudėtingumas – apie 8/10. Tai ne sunkiau nei įprasti blynai, tik reikia pažaisti su dvigubu sluoksniu.
- Kitą kartą galima supaprastinti – šinką ir sūrį tiesiog įmaišyti į tešlą.

