Karšta diena ir stiklinė šalto, putojančio limonado – tobula kombinacija. Bet kam pirkti, jei naminis gėrimas ne tik skanesnis, gaivesnis, bet ir be dirbtinių priedų? O svarbiausia – turi tą tikrą, legendinį „parako“ efektą, kurį taip vertina limonado mėgėjai: aštresnį, gaivesnį, intensyvesnį citrusų smūgį.
Štai patikrintas receptas, kurį virėjai vadina vienu sėkmingiausių naminių gazuotų gėrimų variantų.
Sudedamosios dalys
- 3 didelės citrinos
- 1 apelsinas (nebūtina – suteikia švelnesnį, saldesnį citrusų toną)
- 1 litras gerai atšaldyto gazuoto vandens
- 4–5 valg. šaukštai cukraus arba medaus
- Ledas
- Šviežia mėta patiekimui

Paruošimas
1. Nuplaukite ir pasiruoškite citrusus
Citrinas ir apelsiną nuplaukite karštu vandeniu.
Nutarkuokite tik geltoną citrinos žievelės dalį – ji suteiks „benzino“ efektą, tą intensyvų citrusų aromatą.
Apelsino žievelę tarkuokite tik jeigu norite saldesnio aromato.
2. Išspauskite sultis
Perpjaukite vaisius per pusę ir išspauskite sultis į dubenį arba ąsotį.
Jei norite didesnio kiekio sulčių, panaudokite mechaninę ar elektrinę spaudę.
3. Saldinimas
Į sultis įdėkite cukraus arba medaus ir maišykite, kol visiškai ištirps.
Saldumą reguliuokite ragaujant.
4. „Benzinas“ – svarbiausias žingsnis
Pridėta citrusų žievelė gėrimui suteiks
- aštresnį skonį,
- stipresnį kvapą,
- daugiau šviežumo,
- sodresnę natūralią rūgštelę.
Tai ir yra tas garsusis „benzino“ efektas, kurio negali pasiūlyti pigūs limonadai iš parduotuvių.
5. Supilkite gazuotą vandenį
Darykite tai paskutiniu žingsniu, kad gėrimas išliktų putojantis.
Išmaišykite labai lengvai – tik tiek, kad susijungtų skoniai.
6. Patiekimas
Įdėkite ledo, šviežios mėtos, kelis citrinos ar apelsino griežinėlius.
Patiekite stiklinėse arba permatomame ąsotyje – atrodo įspūdingai.
Patarimai skoniui paįvairinti
- Įmeskite kelis šviežio imbiero griežinėlius – suteiks aštrumo.
- Įberkite šaldytų mėlynių ar aviečių – gėrimas taps spalvingas.
- Pakeiskite dalį citrinų žaliosiomis citrinomis (lima) – skonis bus egzotiškesnis.
Išvada
Naminis limonadas – ne tik pigesnis ir sveikesnis, bet ir skanesnis už daugumą pirktinių. Jūs valdote saldumą, rūgštumą, putojimą ir galite kurti vis naujas versijas. O vos keli gramai citrinos žievelės suteiks tą legendinį gaivų charakterį, kurio taip trūksta gėrimuose iš parduotuvės.

