Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Produktų „be cukraus“ spąstai. Kodėl dirbtiniai saldikliai nėra tokie sveiki, kaip atrodo

Mindaugas Bružas
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais,...
4 min. skaitymo

Jei pasižadėjote sau valgyti mažiau cukraus, tuomet neskubėkite pirkti nekaloringų ar „becukrių“ produktų. Jie slepia tai, kas gali būti žalinga. Mitybos specialistai papasakojo, kas yra dirbtiniai saldikliai ir kokia jų nauda bei žala.

Be kalorijų, bet saldaus skonio

Dirbtiniai saldikliai dažnai painiojami su natūraliais saldikliais: medumi, kokosų cukrumi, agavomis ir klevų sirupu. Tačiau tai yra natūralūs cukrūs, kurie iš tikrųjų turi didelį kalorijų kiekį ir glikemijos indeksą.

Vietoj to, tarp dirbtinių saldiklių požymių: mažas arba nulis kalorijų, stiprus saldus skonis (kurio intensyvumas gali būti didesnis nei cukraus), žemas arba nulinis glikemijos indeksas.

Dirbtinių saldikliai:

  • stevija;
  • sukralozė;
  • sacharino;
  • aspartamas;
  • neotamas;
  • eritritolis;
  • sorbitolis;
  • ksilitolis.

Tik stevija yra natūralios kilmės. Juk jis pagamintas iš to paties pavadinimo augalo lapų. Visi kiti yra cheminio pobūdžio.

Jų galima rasti prekybos centrų ar specializuotų parduotuvių lentynose su sveikais maisto produktais. Tačiau jie taip pat įtraukti į kai kuriuos paruoštus produktus:

  • diabetu sergantiems žmonėms;
  • pažymėta „nulis cukraus“ arba „be cukraus“.

Pavyzdžiui, Zero Cola vietoj cukraus yra aspartamo, kuris užtikrina, kad gėrime nebūtų kalorijų.

Maistas su su saldikliais

Dirbtinių saldiklių privalumai

Skirtingai nuo baltojo cukraus, saldikliai:

  • neprisideda prie karieso vystymosi. Cukrus maitina bakterijas Streptococcus mutans ir Streptococcus sanguis. Dėl to jie išskiria rūgštines atliekas, kurios demineralizuoja dantų emalį ir ardo jo struktūrą. Kadangi saldikliuose nėra gliukozės, šis procesas nevyksta;
  • suteikia saldaus skonio, bet mažai kalorijų. Dauguma dirbtinių saldiklių neturi kalorijų. Pavyzdžiui, arbatinis šaukštelis stevijos turi 0 kalorijų. Glikemijos indeksas taip pat lygus nuliui. Žmogus valgė saldų produktą, stimuliavo dopamino sistemą ir gavo malonumą. Svarbiausia sustoti laiku. Suvalgęs vieną porciją šokolado su stevija, žmogus tikrai gaus mažiau kalorijų nei iš pieniško šokolado su pridėtu cukrumi;
  • nedidina gliukozės kiekio kraujyje. Nes juose nėra gliukozės.

„Tačiau visus šiuos teigiamus efektus atsveria neigiamos dirbtinių saldiklių vartojimo pasekmės“, – pabrėžia specialistai.

Kodėl nereikėtų piktnaudžiauti dirbtiniais saldikliais?

Jie tikrai nedidina gliukozės kiekio kraujyje, bet prisideda prie atsparumo insulinui – ląstelių jautrumo insulinui – išsivystymo.

„Valgydamas saldumynus su saldikliais, žmogus vis tiek jaučia saldų skonį dėl atitinkamų receptorių stimuliavimo. Organizmas į tai reaguoja gamindamas insuliną. Jei tokius saldumynus valgote nuolat visą dieną, tai insulino lygis neturi laiko mažėti, taip formuojasi atsparumas insulinui – pirmas žingsnis į ikidiabetinę būseną“, – aiškina specialistai.

Dar viena sukralozės, stevijos ir kitų saldžių priedų spąstai yra tai, kad laiku nesusiformuoja sotumo jausmas.

Žmogus valgo sausainį su įprastu cukrumi. Kalorijos į organizmą patenka su gliukoze. Anksčiau ar vėliau žmogus bus sotus desertu, nes kalorijos prisidės prie leptino – hormono, kuris gaminamas riebalinio audinio ląstelėse, – gamybos. Jis siunčia signalą į smegenis, kad žmogus sotus.

Tačiau vartojant keksiuką su dirbtiniais saldikliais, sotumas ateis daug vėliau.

„Yra tyrimų, patvirtinančių ryšį tarp dietinių produktų su saldikliais vartojimo ir antsvorio, nutukimo ir antrojo tipo diabeto“, – priduria specialistai.

Kitas kraštutinumas – nuolatinis alkio jausmas. Kalorijas skaičiuojantis ir produktus su dirbtiniais saldikliais vartojantis žmogus sugebės laiku sustoti ir nepersivalgyti. Tačiau tarp valgymų gali būti nuolatinis alkis, o tai greičiausiai sukels persivalgymą.

Reguliarus dirbtinių saldiklių vartojimas taip pat sumažina skonio receptorių jautrumą saldumui. Saldūs vaisiai, uogos ir daržovės gali pasirodyti ne tokie skanūs ir sodraus skonio.

Dietinių produktų vartojimui yra ir psichologinis veiksnys. Žmogui pamačius užrašą „0 cukraus ir kalorijų“, iškyla mintis: „Gali valgyti iki soties“. Tačiau tai yra spąstai, vedantys į persivalgymą.

Mokslininkai praneša apie neigiamą dirbtinių saldiklių poveikį žarnyno mikroflorai. Teigiama, kad sukralozė, aspartamas ir kitos alternatyvos gali sumažinti žarnyno mikrofloros biologinę įvairovę ir padidinti tų bakterijų, kurios sintetina biologiškai aktyvias medžiagas, kurios skatina latentinį paslėptą uždegimą organizme, skaičių.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus