Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ir vėl dilema. Kiaušiniai – supermaistas ar pavojus sveikatai? Štai ką privalote žinoti!

2 min. skaitymo

Kiaušiniai – vienas labiausiai prieštaringai vertinamų maisto produktų. Vienu metu jie buvo vadinami „cholesterolio bombomis“, keliančiomis grėsmę širdžiai, o dabar mokslas juos iškelia kaip itin naudingą supermaistą. Taigi, kur slypi tiesa? Ar kasdienis kiaušinių vartojimas gali tapti sveikatos problema, ar priešingai – apsaugoti organizmą nuo pavojingų ligų?

Prieštaringi tyrimai

Naujų tyrimų duomenimis, kiaušiniai mažina insulto ir infarkto riziką. Tokią išvadą mokslininkai padarė atlikę eksperimentą, kurio metu tiriamieji per savaitę suvalgydavo iki penkių kiaušinių. Paaiškėjo, kad tokiu atveju širdies ligų rizika sumažėjo 10 %, palyginti su dalyviais, kurie kiaušinius valgė retai.

Tačiau kitas tyrimas patvirtino blogą produkto reputaciją. Ekspertų teigimu, tokie duomenų neatitikimai atsirado dėl to, kad tyrimo metu nebuvo stebima visa savanorių mityba. Žinoma, kad cholesterolio kiekį galima sumažinti valgant vaisius ir daržoves, taip pat fiziniu aktyvumu.

Kiausinis su darzovemis

Cholesterolis ir mityba

Be to, didelį vaidmenį atlieka genai: kažkas yra labiau linkęs į šią būklę, o kažkas neturi jokių problemų, nepaisant nesubalansuotos mitybos. Kai kurie žmonės per dieną suvalgo tris kiaušinius, ir jų cholesterolio kiekis išlieka normalus. Specialistai linkę manyti, kad mityba neturi didelės įtakos šiems rodikliams. Kalbant apie kiaušinius, jie tik 25 % lemia riebalų kiekį organizme.

Gaminimo būdas ir kokybė – svarbūs faktoriai

Svarbu ne tik tai, kiek kiaušinių valgote, bet ir kaip jie yra paruošti. Virti ar be riebalų kepti kiaušiniai išsaugo daugiau naudingų medžiagų ir neapsunkina organizmo nereikalingais riebalais. Tuo tarpu kepti svieste ar riebaluose gali prisidėti prie „blogojo“ cholesterolio kiekio padidėjimo.

Taip pat kiaušinių kokybė daro didelę įtaką jų poveikiui sveikatai. Laisvai laikomų vištų kiaušiniai dažniausiai turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir mažiau kenksmingų medžiagų nei masinėje gamyboje užaugintų vištų kiaušiniai.

Viskas priklauso nuo kiekio

Šiuo metu mitybos ekspertai primygtinai rekomenduoja valgyti kiaušinius. Sveikiems žmonėms, neturintiems širdies problemų, per didelio riebalų kiekio kraujyje ar diabeto, trys-keturi kiaušiniai per savaitę būtų gera gairė. Vienas švedų atliktas tyrimas parodė, kad rizika yra minimali net valgant šešis kiaušinius per savaitę. Tuo pat metu sveiki suaugusieji gali valgyti iki septynių kiaušinių per savaitę.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus