Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar tiesa, kad kavoje be kofeino nėra kofeino?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar tiesa, kad kavoje be kofeino nėra kofeino?

Kavos pupelės puodelyje
Dalintis

Kai kurie žmonės geria kavą be kofeino, manydami, kad ji neturės tokio paties poveikio kaip įprasta kava su kofeinu. IFLScience paaiškina, kas yra kava be kofeino, kaip ji gaminama ir koks jos poveikis.

Kaip gaminama kava be kofeino?

Bekofeininė kava gaminama iš žalių, neskrudintų kavos pupelių pašalinant kofeiną. Kofeinui pašalinti naudojami trys pagrindiniai būdai: cheminiai tirpikliai, skystas anglies dioksidas arba paprastas vanduo. Todėl šis gėrimas yra brangesnis už įprastą kavą.

Papildomi etapai, reikalingi visiems šiems apdorojimo metodams, yra priežastis, kodėl kava be kofeino dažnai būna brangesnė. Dauguma kavų be kofeino gaminamos naudojant tirpiklius, nes tai pigiausias procesas.

Taikant tiesioginį metodą, kavos pupelės užvirinamos garuose, o tada pakartotinai mirkomos cheminiame tirpiklyje, kuris prisijungia prie kofeino ir ištraukia jį iš pupelių. Po to kavos pupelės vėl garinamos, kad būtų pašalinti cheminio tirpiklio likučiai.

Netiesioginiu būdu taip pat naudojamas cheminis tirpiklis, tačiau jis tiesiogiai nesiliečia su kavos pupelėmis. Pupelės mirkomos karštame vandenyje, po to vanduo nuleidžiamas ir pupelės apdorojamos cheminiu tirpikliu. Kofeinas prisijungia prie vandenyje esančio tirpiklio ir išgaruoja. Po to vanduo be kofeino grąžinamas į pupeles, kad būtų atkurtas jų skonis ir aromatas.

Taikant metodą be tirpiklio, naudojamas skystas anglies dioksidas arba vanduo. Anglies dioksidas pumpuojamas į aukšto slėgio kamerą kartu su pupelėmis, kur susijungia su kofeinu ir po to pašalinamas aukštu slėgiu.

Ar kavoje be kofeino nėra kofeino

Ar tikrai kavoje nelieka kofeino?

Leidinyje pažymima, kad mažai tikėtina, jog iš kavos pupelių pavyks sėkmingai pašalinti 100 proc. kofeino. Tačiau norint pasiekti tokį kofeino kiekį, koks paprastai būna viename įprastos kavos puodelyje, reikia išgerti daugiau nei dešimt puodelių kavos be kofeino.

Ar skiriasi kavos be kofeino skonis?

Iš tiesų kavos mėgėjai sako, kad skonis skiriasi. Kofeinas prisideda prie kavos kartumo, todėl, pašalinus kofeiną, dalis kartumo išnyksta.

Kavos nauda

Pažymima, kad kavos be kofeino gėrimo nauda sveikatai yra panaši į kavos su kofeinu naudą. Tačiau daugiausia naudos sveikatai įrodyta išgėrus tris puodelius kavos be kofeino per dieną.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...

Sveiki nagai

Vertikalios linijos ant nagų po 40-ies: normalus senėjimo požymis ar pavojaus signalas?

Ar kada nors pastebėjote, kad bėgant metams ant jūsų nagų atsirado neryškios,...

Stulbinantis prieskonis

Galingas prieskonis, natūraliai reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje, trigliceridus ir cholesterolį

Tarp sėklų, kurios paliko pėdsaką natūraliosios medicinos istorijoje, nedaugelis yra tokios universalios...

Stresas ir gyvenimo kokybė

Šie keturi įpročiai trumpina gyvenimą: mokslininkų išvados nustebins

Ar manote, kad gyvenimo trukmę lemia tik paveldimumas? Nauji tyrimai rodo, kad...