Žiemą svarbu valgyti kuo daugiau vaisių. Jie prisotina organizmą svarbiausių vitaminų. Apie svarbiausius vaisius, kurie šaltuoju metų laiku turėtų būti valgiaraštyje, papasakojo dietologė ir mitybos specialistė Laura Filippova.
Visi žiemos vaisiai turi daug vitamino C, todėl yra svarbūs virusų ir peršalimo ligų laikotarpiu.
Ananasai dėl juose esančio bromelaino skatina greitesnę medžiagų apykaitą, gerina baltymų įsisavinimą ir skaido riebalus. Šis vaisius taip pat gali padėti tirpdyti kraujo krešulius, normalizuoti kraujospūdį.
Citrusiniuose vaisiuose, pavyzdžiui, mandarinuose ir greipfrutuose, gausu kalio, kuris teigiamai veikia širdies veiklą ir šalina vandens perteklių. Klementinos mandarinuose yra ypač daug vitamino C.
Išdžiovinus mandarinų žieveles, iš jų galima pasigaminti stiprų priešuždegiminį poveikį turinčią arbatą. Greipfrutuose yra antioksidanto naringenino, kuris didina organizmo jautrumą insulinui, padeda palaikyti normalų cukraus kiekį ir svorį.
Granatų sėklose gausu riebalų, ypač omega-3, taip pat yra unikalios puno rūgšties, kuri yra stiprus antioksidantas. Granatų kevalas sudarytas iš lignino, kuris naudingas žarnyno sveikatai, pažymi dietologė.
Vis dėlto Lora Filippova įspėja, kad granatų sulčių nereikėtų vartoti per daug dėl mažo nekeminės geležies įsisavinimo. Šių sulčių perteklius gali lemti per didelį lengvai virškinamo cukraus suvartojimą.
Parašyti komentarą