Daugelis žmonių nežino, kad aukštas kraujospūdis arba hipertenzija daugiausia yra liga, kurią sukelia netinkamas gyvenimo būdas.
Kaip pažymėjo daktaras Nishitas Chandra, „Fortis Escorts Heart Institute” Intervencinės kardiologijos skyriaus vyriausiasis direktorius, pacientams, sergantiems hipertenzija, jis pirmiausia skiria ne vaistus, o intensyvią dviejų-trijų savaičių dietologinę terapiją ir fizinius pratimus. 30 proc. jo pacientų kraujospūdis normalizuojasi pakeitus gyvenimo būdą ir mitybą, rašo „Indianexpress”.
Pavyzdžiui, žurnale „European Journal of Preventive Cardiology” paskelbtame tyrime nustatyta, kad tiems, kurie kasdien valgė pomidorų arba pomidorų produktų, aukšto kraujospūdžio rizika sumažėjo daugiau nei trečdaliu. Hipertenzijos neturintiems žmonėms, kurie valgė daugiausiai pomidorų ar pomidorų produktų, rizika susirgti šia liga buvo 36 proc. mažesnė.
Aukštą kraujospūdį sukelia padidėjęs natrio suvartojimas su maistu. Todėl gydytojai dažnai rekomenduoja pacientams riboti suvartojamos druskos kiekį. Bendras natrio kiekis per dieną turėtų būti ne daugiau kaip 1500-2000 mg. Natrio poveikį kraujospūdžiui galite kontroliuoti vartodami kalį ir maisto produktus, kuriuose jo gausu. Pomidorai yra lengvai prieinamas kalio šaltinis.
Pomidoruose taip pat gausu likopeno, kuris stabilizuoja endotelį ir arterijų sieneles, gerina kraujotaką ir kartu mažina kraujospūdį.
Žinoma, pomidorus reikia vartoti tinkamai. Jei juos pabarstysite druska arba kepsite ant didelės ugnies, jų maistinės ir nuo širdies ir kraujagyslių ligų saugančios savybės paprasčiausiai išgaruoja. Netgi pomidorų salotas ar sultis apibarstę druska, neteksite jų maistinės vertės. O Viduržemio jūros regiono dietoje, kuri laikoma palankiausia širdies ir kraujagyslių sveikatai, pomidorai vartojami žali. Jie niekada nekepami, o valgomi su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Taigi tinkamas pomidorų įtraukimas į savo mitybą kartu su fiziniais pratimais ir miegu tikrai padės išlaikyti kraujospūdį normos ribose.
Parašyti komentarą