Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar galima valgyti pridegusį maistą: kaip stipriai jis gali paveikti jūsų sveikatą?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar galima valgyti pridegusį maistą: kaip stipriai jis gali paveikti jūsų sveikatą?

Stipriai apdegęs maistas
Dalintis

Kiekvienas iš mūsų tikrai bent kartą esame susidūrę su tokia situacija, kad vos kelioms minutėms atitraukę dėmesį nuo viryklės, ant kepsnio / žuvies / bulvių ir pan. atsirado nemaloni juoda plutelė. Jei jums kada nors taip nutiko, tikriausiai svarstėte, ką dabar daryti ir ar galima valgyti apdegusį maistą.

Kartais galite išgirsti nuomonę, kad sudegęs maistas gali būti naudingas, nes neva turi tokių pat savybių kaip aktyvinta anglis. Tačiau iš tikrųjų tai yra mitas. Sudegęs maistas negali atlikti aktyvintosios anglies vaidmens, priešingai, jis yra labai kenksmingas.

Jei tokį maistą valgytumėte, tarkime, kartą per metus, nieko baisaus nenutiktų. Blogiausia, jei tokių atvejų pasitaiko reguliariai ir labai dažnai.

Apdegusio maisto geriau nevalgyti

Faktas tas, kad kai tam tikri maisto produktai apdorojami labai aukštoje temperatūroje, maiste susidaro natūralios cheminės medžiagos, vadinamos kancerogenais. Mokslininkų atlikti tyrimai su laboratoriniais gyvūnais parodė, kad kancerogenai, vartojami dideliais kiekiais, sukelia vėžį. Tokios medžiagos gali sukelti storosios žarnos, kepenų, odos, plaučių, prostatos ir kitų organų vėžį.

Be to, kepant maisto produktus, kuriuose yra krakmolo, taip pat susidaro cheminė medžiaga akrilamidas. Didžiausia akrilamido koncentracija yra gruzdintose bulvytėse, bulvių traškučiuose, grūdų produktuose (pavyzdžiui, pusryčių dribsniuose, sausainiuose ir skrebučiuose) ir kavoje. 2017 m. Nyderlandų mokslininkai nustatė, kad 40 mikrogramų akrilamido per dieną padvigubina vėžio riziką.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina mažinti akrilamido kiekį maiste. Todėl geriau nerizikuoti ir nevalgyti deginto maisto.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Puikus metodas užmigti

4-7-8 metodas užmigti per dvi minutes: paslaptis, kuri išgelbės jūsų naktis ir skrydžius

Paprasta kvėpavimo technika, kuri jus perkelia į sapnų karalystę greičiau nei avių...

Nudegimai saulėje iki raudonumo

Kaip elgtis su nudegimais nuo saulės? Dermatologinis triukas atneša palengvėjimą per kelias minutes. „Daro stebuklus“

Saulė, paplūdimys, judėjimas. Lengva prarasti laiko pojūtį ir pamiršti vėl pasitepti saulės...