Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Gyvenimas be mėsos: 5 alternatyvos mėsai, juose taip pat gausu baltymų
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Gyvenimas be mėsos: 5 alternatyvos mėsai, juose taip pat gausu baltymų

Tofu
Dalintis

Veganams ir vegetarams svarbu, kad jų mityboje būtų pakankamai baltymų. Yra sveikų mėsos alternatyvų, kurios pasižymi dideliu maistingumu, saugumu ir prieinamumu.

Tofu

Tofu yra vienas populiariausių mėsos pakaitalų. Tofu yra labai švelnaus ir neutralaus skonio, todėl jį galima derinti su įvairiais ingredientais. Kadangi tofu struktūra yra gana stabili, jį taip pat galima kepti, gruzdinti ar skrudinti, o tai tik padidina jo universalumą virtuvėje.

Tempeh

Panašiai kaip ir tofu, tempeh gaminamas iš sojos pupelių, tačiau tofu gaminamas iš fermentuoto pieno, o tempeh – iš fermentuotų sojos pupelių, todėl jis įgauna pikantišką skonį. Be to, tempeh sudėtyje yra įvairių grūdų ir pupelių, todėl jis yra sodresnės tekstūros ir šiek tiek riešutų skonio.

Kadangi tempeh yra daug tvirtesnis produktas nei temfu, jis puikiai tinka tokiems maisto ruošimo būdams kaip kepimas ant grotelių ar panašiai.

Lęšiai

Nėra abejonių, kodėl lęšiai tapo daugelio veganiškos ir vegetariškos mitybos pagrindu: jie universalūs, puikios tekstūros, kai iš jų gaminami paplotėliai, ir juose neįtikėtinai daug baltymų.

Baklažanai

Baklažanai – pagrindinis Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalas, garsėjantis subtiliu skoniu ir tekstūra, kuri tinkamai iškepus yra klampi ir mėsinga.

Baklažanuose taip pat gausu antioksidantų, todėl jie yra nepaprastai maistinga daržovė. Be to, baklažanuose yra nemažai baltymų.

Portobello grybai
Portobello grybai

Pievagrybiai ir portobello grybai

Pievagrybiai yra vienas maistingiausių ir baltymingiausių maisto produktų, kuriuos galite įtraukti į savo racioną. Jie taip pat yra vienas iš artimiausių mėsos analogų pagal skonį ir tekstūrą. Be to, grybai yra labai universalūs: pavyzdžiui, maltus arba smulkiai supjaustytus kreminius grybus galima naudoti kaip mėsos kukulius, o portobello grybus galima marinuoti ir kepti kaip mėsainius. Pasirinkimas beveik neribotas.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...