Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kokių prieskonių nerekomenduojama naudoti mėsai?
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Kokių prieskonių nerekomenduojama naudoti mėsai?

Prieskonių naudojimas mėsai
Dalintis

Mėsos gaminimas – tai menas, reikalaujantis ne tik talento, bet ir žinių apie tai, kokie ingredientai ir prieskoniai geriausiai dera su tam tikromis mėsos rūšimis. Daugelis žmonių nuolat eksperimentuoja, visiškai pamiršdami racionaliąją pusę. Todėl verta išsiaiškinti, kokių prieskonių ir pagardų mėsai geriau nenaudoti.

Muskato riešutas

Muskato riešutas pasižymi ryškiu aromatu ir skoniu, kuris gali atrodyti patrauklus naudoti mėsos gamyboje. Tačiau jei šio prieskonio naudosite per daug, jis gali sukelti rimtą apsinuodijimą, nes jo sudėtyje yra medžiagos, vadinamos mircenu.

Didelėmis dozėmis mircenas gali būti toksiškas organizmui ir sukelti:

  • galvos svaigimą;
  • pykinimą;
  • širdies veiklos sutrikimus.

Todėl į mėsos patiekalus muskato riešutą reikėtų dėti labai atsargiai ir naudoti saikingai.

Lauro lapai

Dar vienas įprastas prieskonis, dažnai naudojamas sriuboms, padažams ir mėsos patiekalams gardinti, yra lauro lapai.

Tačiau, jei lauro lapų patiekale paliekama ilgam arba jų dedama per daug, mėsa gali tapti karti ir netinkama vartoti.

Be to, lauro lapuose yra medžiagos, kuri, vartojama dideliais kiekiais, gali sukelti virškinimo trakto dirginimą.

Aitriosios paprikos

Aitriosios paprikos yra aštrus prieskonis, kuris bet kokiam patiekalui suteikia aštrumo. Tačiau per didelis aitriosios paprikos vartojimas gali būti pavojingas, ypač žmonėms, turintiems jautrų skrandį ar virškinimo problemų.

Aštrus prieskonis gali sukelti nudegimus, skrandžio gleivinės sudirginimą ir net opas. Todėl naudodami aitriąją papriką mėsos patiekaluose turėtumėte būti atsargūs ir būtinai atsižvelgti į visų valgio dalyvių pageidavimus.

Kalendra

Kalendra yra dar vienas prieskonis, kurio daugelis žmonių mėgsta dėti į mėsos patiekalus dėl jo išskirtinio aromato ir skonio. Tačiau kai kuriems žmonėms kalendra gali sukelti alerginę reakciją, kuri gali pasireikšti niežuliu, dilgėline ar net anafilaksiniu šoku.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Keptuvė su nelimpančia danga

Virtuvės įrankis, kurį naudojate kasdien gali būti kancerogeniškas: PSO skelbia aliarmą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo apie riziką, susijusią su tam tikrais junginiais,...

Magnio trūkumas ir jo svarba

Magnio svarba karštuoju sezonu: trūkstant šio elemento gali kamuoti prasta savijauta

Vasara – tai ne tik saulė, atostogos ir aktyvus gyvenimo būdas, bet...

Eurobasket 2025 tvarkaraštis / Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

EuroBasket 2025: Išsamus krepšinio čempionato tvarkaraštis

2025 metų Europos krepšinio čempionatas, vyksiantis nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 14...