Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Pasterizuotas pienas ar ne: kuris sveikesnis? Atsako specialistai
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Pasterizuotas pienas ar ne: kuris sveikesnis? Atsako specialistai

Nepasterizuotas pienas
Dalintis

Ekspertai teigia, kad nepasterizuotas pienas ne tik neturi daugiau naudos nei pasterizuotas, bet ir gali būti kenksmingas sveikatai.

Nepasterizuotame piene gali būti kenksmingų bakterijų. Tarp jų gali būti bakterijų, sukeliančių per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, E. coli, listerijos, salmonelės ir kt. Dažniausi šių infekcijų simptomai yra viduriavimas, skrandžio spazmai, pykinimas ir vėmimas. Sunkesni simptomai gali pasireikšti vyresniems nei 65 metų suaugusiesiems, jaunesniems nei 5 metų vaikams, imuniteto sutrikimų turintiems asmenims ir nėščioms moterims.

Nepasterizuotas pienas gali kelti rimtesnių susirgimų riziką, įskaitant Guillain-Barré sindromą, kuris gali sukelti paralyžių, ir hemolizinį ureminį sindromą – retą, bet gyvybei pavojingą būklę, galinčią sukelti inkstų nepakankamumą arba insultą.

„Nepasterizuotas pienas gali būti užkrėstas įvairiais būdais. Net sveiki gyvūnai gali pernešti žmonėms kenksmingų mikrobų. Mikrobai iš šių gyvūnų išmatų gali patekti į žalią pieną ir jį užteršti. Tinkama saugos praktika gali sumažinti mikrobų patekimo į žalią pieną tikimybę, bet ne visiškai ją pašalinti”, – sakė ekspertai.

Ekspertai primygtinai pataria žmonėms vartoti tik pasterizuotą pieną. Mažai tikėtina, kad jame yra kenksmingų mikrobų, galinčių sukelti ligą.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...