Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šis populiarus aliejus gali lėtai jus nuodyti. Kepant jis išskiria pavojingas medžiagas
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Šis populiarus aliejus gali lėtai jus nuodyti. Kepant jis išskiria pavojingas medžiagas

Kotletai kepami aliejuje
Dalintis

Kasdien naudojamas aliejus gali būti tyli grėsmė jūsų sveikatai! Pamirškite viską, ką manėte žinantys apie kepimą – naujausi tyrimai atskleidžia šiurpią tiesą apie tai, kas vyksta aliejui įkaistant. Daugelis žmonių be jokios baimės pila jį į keptuvę, nežinodami, kad aukštoje temperatūroje jis gali virsti tikru nuodu. Ar esate pasirengę sužinoti, kuris aliejus kelia pavojų ir ką daryti, kad apsaugotumėte savo sveikatą?

 

Iš saulėgrąžų sėklų išgautas saulėgrąžų aliejus neturėtų būti naudojamas kepimui, juo labiau jei jis yra šalto spaudimo. Taip yra todėl, kad kaitinamas jis tampa nestabilus, o tai skatina pavojingų šalutinių produktų, tarp kurių yra toksiškų nesočiųjų aldehidų, susidarymą. Juos mokslininkai sieja su uždegimų, širdies ligų ir vėžio išsivystymu.

Dar daugiau, nepriklausoma analizė parodė, kad saulėgrąžų aliejuje (nors jame gausu linolo rūgšties) susidaro tris kartus daugiau aldehidų nei avokadų aliejuje, kuriame yra mažiau nesočiųjų riebalų rūgščių.

De Montfordo universitete, taip pat Oksforde atlikti tyrimai patvirtino, kad kepant saulėgrąžų aliejuje leistinos aldehidų išsiskyrimo normos viršijamos net 200 kartų. Be to, susidaro glicerolis ir laisvosios riebalų rūgštys, o kartu prarandama dauguma šiame augaliniame aliejuje esančių svarbių sveikatai naudingų medžiagų.

Daugiausia toksinių medžiagų išsiskiria pakartotinai naudojant saulėgrąžų aliejų šildymui, o tai yra įprasta praktika ne tik restoranuose ir greito maisto užkandinėse.

Kepamos bulvės aliejuje

Šie aliejai tinka kepti

Mokslininkų atliktų tyrimų dėka saulėgrąžų aliejaus gamintojai stengiasi užtikrinti, kad jį būtų galima naudoti kepimui. Norint tai padaryti, svarbu patikrinti, ar produktas turi daug oleino. Vietoj saulėgrąžų aliejaus kepimui geriau naudoti rapsų aliejų, kuriame yra daugiau mononesočiųjų riebalų rūgščių nei polinesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat alyvuogių aliejų. Tačiau negalima susigundyti naudoti ypač tyro alyvuogių aliejaus, kuris kepimui netinka.

 

Kaip saulėgrąžų aliejus gali būti naudojamas virtuvėje?

Saulėgrąžų aliejų virtuvėje geriausia naudoti šaltiems patiekalams, įskaitant salotas. Jo taip pat galime dėti į padažus. Vis dėlto saulėgrąžų aliejaus neturėtume vartoti per daug, nes jame, kaip ir kituose sėklų aliejuose, gausu omega-6 riebalų rūgščių; jų paros poreikis kasdienėje mityboje neturėtų viršyti 1-2 %.

Priešingai, per didelis linolo rūgšties kiekis siejamas su padidėjusia tam tikrų ligų, įskaitant nutukimą, širdies problemas, demenciją ar migreną, rizika. Be to, dėl to sutrinka pusiausvyra tarp omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Šaltinis: Medonet.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

16 Komentarai

guest
16 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Lordas
Lordas
prieš 4 mėnesių

Kava pakilo į kosmosą su kaina,straipsnis po straipsnio ,kokia puiki sveikata išgėrus kavos,aliejaus rapsų perteklius,vėl straipsnis po straipsnio,ne žurnalistai ,o prekybininkų reklamos ubagai.

MantasRi
MantasRi
prieš 4 mėnesių

Rapspų apliejus tinkamas tik techninėms reikmės, kuro ir tepalų gamybai. Žieminius rapsus pesticidais purškia septynis kartus, tame tarpe du kartus purškia žydinčius!!! Tai grynas nuodas ir lentynose parduodamas rafinuotas ir dezodoruotas, tai yra apdorotas chemiškai ir kaitinamas. O už babkes, tai tokie ,,specai” bet kokį mėšlą išreklamuos… Godumas ir puikybė, tai būsenos, kurios paima iš žmogaus didžiausius kaštus, materialinius, dvasinius ir sveikatą!

Bodibilderis
Bodibilderis
prieš 4 mėnesių

Ar jus buki ar kas yra, aliejus sudu sudas, bet koks aliejus, rapsu, palmiu ir kitokie visi yra nenaturalus ir todel zmones nutunka, nei raumenu turi. Eskit gryna mesa kepta ant sviesto ir nebus problemu, o augalini maista per langa

VArt
VArt
prieš 3 mėnesių
Atsakinėti į  Bodibilderis

Ant lydyto sviesto ghi..- jis auksas..

Milda
Milda
prieš 6 mėnesių

Begėdžiai rapsininkai! Tai Jūsų aliejus gali turėti (ir turi, kiekis priklauso nuo žaliavos kokybės) eruko rūgšties, ėdančios kepenis ir plaučius. Pastoviai žmones Saulėgrąžų aliejų nuo amžių amžinųjų vartojo ir vartos. Koks jis
kvapus ir skanus pagamintas namuose!

Lina
Lina
prieš 6 mėnesių

Visą gyvenimą, kiek aš prisimenu, žmones kepė ant saulėgrąžų aliejaus močiutės vsika.s blynus kepdavo ir niekas nesakė,kad yra blogai.Dabar staiga viskas pasikeitė? Straipsnis apie nieką

Vilius
Vilius
prieš 6 mėnesių
Atsakinėti į  Lina

Kažkaip reikia rapsų aliejaus pirkimą padidinti, tai ir rašo anti reklamą. Man asmeniškai rapsų aliejus smirda. Būtų įdomu sužinoti, kiek užsakovas sumokėjo už tokį straipsnį?

Paskutinį kartą redagavo prieš 6 mėnesių Vilius
Milda
Milda
prieš 6 mėnesių
Atsakinėti į  Vilius

Laukiniai rapsai yra labai nuodingi – turi 54-60 % ERUKO rūgšties. Jos lieka ir kultūrintuose

Jonas
Jonas
prieš 6 mėnesių
Atsakinėti į  Lina

Trumpai prisimenat. Alieju naudoja paskutinius dešimtmečius. Dažniau naudojo taukus – kurie dar geriau

Virgis
Virgis
prieš 4 mėnesių
Atsakinėti į  Lina

Tik nemaišykite,seniau vartojome natūralų t.y. nerafinuotą aliejų,kurį vartoju ir dabar.

Raimis
Raimis
prieš 6 mėnesių

Kepkite su kiaulės taukais ir maziau tokiu nesamoniu skaitykit.Kepti alyvuogiu aliejuje,maza zodziu…

Geltona rožė
Geltona rožė
prieš 6 mėnesių

Su kepimais aplamai reikia saiko

Šarūnas
Šarūnas
prieš 6 mėnesių

Rapsų aliejus rašėt ,kad labai pavojingas dabar jau ne asispreskite.

Regina
Regina
prieš 6 mėnesių

Nrsenai skaičiau,kad rapsų aliejus kensmingas .Dabar saulėgražų jau pasidarė.O dar geriau gydytojai rekomendavo margariną ,o ypač Ramą.

Rxr
Rxr
prieš 6 mėnesių

Kas kokių nesąminių prisigalvoja, tas tą ir rašo, neverta imti domėn. Rašo, kad aldehidai ir glicerolis – kenksmingos medžagos, bet kiekvienas, turintis bazinių biochemijos žinių, žino, kad acto aldehidas ir glicerolis – tai tarpiniai daugelio maisto medžiagų skaidymo produktai ląstelėje verčiant maistą į energiją. Taigi, tuos „nuodus” pastoviai gaminasi sveikos visų gyvų organizmų ląstelės, ir dudeliais kiekiais.

Rimantas
Rimantas
prieš 6 mėnesių

Tuščias pliurpalas. Rapsų aliejus pigus ir labai užterštas cheminiais purškalais, bet užsakovai užsako ir už babkes atsiranda ,,mokslininkų” kurie tvirtina kitaip…

Panašūs straipsniai
Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Puikus metodas užmigti

4-7-8 metodas užmigti per dvi minutes: paslaptis, kuri išgelbės jūsų naktis ir skrydžius

Paprasta kvėpavimo technika, kuri jus perkelia į sapnų karalystę greičiau nei avių...

Nudegimai saulėje iki raudonumo

Kaip elgtis su nudegimais nuo saulės? Dermatologinis triukas atneša palengvėjimą per kelias minutes. „Daro stebuklus“

Saulė, paplūdimys, judėjimas. Lengva prarasti laiko pojūtį ir pamiršti vėl pasitepti saulės...