Reguliarus kavos gėrimas gali gerokai pagerinti žarnyno sveikatą ir taip palaikyti normalią organizmo veiklą, teigiama naujausiame tyrime, kurio metu buvo išanalizuoti daugiau nei 75 000 žmonių medicininiai duomenys. Dėl to buvo nustatyta, kad vadinamosios kavos mėgėjų žarnyne buvo aštuonis kartus didesnė bakterijos Lawsonibacter asaccharolyticusm koncentracija nei žmonių, kurie kavos negeria.
Kava – žarnyno draugė. Genialūs tyrimų rezultatai?
Moksliniame žurnale „Nature Microbiology“ paskelbti tarptautinės ekspertų grupės, kuriai vadovavo mikrobiomo ekspertas profesorius Timas Spectoras, atlikto tyrimo rezultatai.
Mokslininkai kruopščiai išanalizavo daugiau kaip 22 000 žmonių iš JAV ir Jungtinės Karalystės mitybą, taip pat peržiūrėjo viešąsias, medicinines duomenų bazes, kuriose buvo pateikta informacija apie 54 000 žmonių mitybą. Be to, tyrimo metu buvo išanalizuota daugiau kaip 400 išmatų mėginių ir daugiau kaip 350 kraujo mėginių žmonių, kurie teigė geriantys kavą, ir tų, kurie šio populiaraus gėrimo vengė.
Mokslininkai norėjo atsakyti į klausimą, ar reguliarus kavos gėrimas reikšmingai veikia žarnyno mikrobiomą, kitaip tariant, žarnyno mikrobiotą, t. y. mikroorganizmų grupę, kuri atlieka svarbų vaidmenį tinkamam organizmo, įskaitant smegenis, virškinimo ir imuninę sistemas, funkcionavimui.
Ankstesnis tyrimas parodė, kad kava iš 150 skirtingų maisto produktų turėjo stipriausią ryšį su minėtu žarnyno mikrobiomu. Manoma, kad tai, be kita ko, lėmė specifinė fermentuotų kavos pupelių – tiek su kofeinu, tiek be kofeino – cheminė sudėtis. Nemažai kavoje esančių polifenolių turi sveikatą stiprinantį poveikį žarnyno mikrobiomui, padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurie per dieną išgerdavo daugiau nei tris puodelius kavos, žarnyne buvo aštuonis kartus didesnė Lawsonibacter asaccharolyticus bakterijų koncentracija, palyginti su žmonėmis, kurie gėrė mažiau kavos arba visai negėrė kavos.
Kartu tyrėjai pabrėžia, kad šiuo metu nėra žinoma, kokį poveikį didesnė Lawsonibacter asaccharolyticus koncentracija gali turėti sveikatai gerinti, tačiau jie spėja, kad šios bakterijos kavos komponentus paverčia sveikatai palankiais junginiais. Reikšminga – Lawsonibacter asaccharolyticus labiau klesti tik tada, kai gauna pakankamą kavos dozę, o kalbama apie trijų puodelių gėrimo vartojimą per dieną.
Tyrėjai daro išvadą, kad net ir vienas maisto produktas gali reikšmingai, o šiuo atveju teigiamai, paveikti žarnyno mikrobiomą.
Kodėl verta griebtis kavos?
Daugelį metų kavą supo daugybė mitų, teigiančių, kad ji yra nesveika. Tačiau mokslininkai neabejoja, kad kava teigiamai veikia mūsų organizmą, o kavos gėrimo naudos sąrašas labai ilgas.
Verta paminėti, kad kavoje yra vertingų antioksidantų, kurie mažina vėžio riziką. Kava gerina kraujotaką, mažina insulto, demencijos, II tipo diabeto riziką, taip pat gerina atmintį ir koncentraciją.
Harvardo mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad keturių puodelių kavos gėrimas per dieną reikšmingai prisideda prie kūno riebalų kiekio sumažėjimo maždaug 4 proc. 24 savaičių trukmės tyrimas, kurio metu buvo atidžiai stebimi 126 žmonės, kovojantys su antsvoriu ir atsparumu insulinui.
Tyrimo dalyviai reguliariai gėrė po kelis puodelius juodos kavos be pieno ir cukraus, o jų svoris buvo stebimas. Remdamiesi įvairiais skaičiavimais, mokslininkai padarė išvadą, kad 200-400 mg kofeino per dieną dozė, priklausomai nuo kūno svorio, yra sąjungininkė kovoje siekiant numesti viršsvorį.Ekspertai mano, kad kavoje esantis kofeinas greitina medžiagų apykaitą dėl savo termogeninio poveikio. Manoma, kad tai savo ruožtu tiesiogiai pasireiškia sudeginamų kalorijų skaičiumi. Be to, ekspertų teigimu, geriant kavą mažėja apetitas, o tai turi įtakos maisto suvartojimui.
Taip pat pripažįstama, kad juodojoje kavoje esanti chlorogeno rūgštis spartina riebalų deginimą ir lėtina angliavandenių įsisavinimą.
Šaltinis: Interia.pl
Parašyti komentarą